Vatandaş perişan

Arabaların tekerleri dönmüyor.
Tencereler kaynamıyor…
Evler ısınmıyor…
Hesapsız projelere cüzdan dayanmıyor
Borçlar çığ gibi büyüyor…
Bebelere bile süt alınamıyor….
Tayyip Erdoğan’ın her ağzını açtığında dolardaki yükselişin benzine zam olarak yansıması halkı perişan ediyor. 19 Kasım 2021 günü benzine gelen 52 kuruş, motorine gelen 45 kuruşluk zamma yakalanmamak için akaryakıt istasyonlarına koştu.
Bakın kuyruktaki bir vatandaş ne diyor; “Depoda 20 lira az ödemenin peşine düştük. Benzinin litresi 10 lira mı olacak anlamadık. Bu hallere düşürenler utansın.”
Bireysel kredi kullananların sayısı son 1 yılda 1 milyon kişi arttı. Vatandaşın toplam kredi borcu 1 trilyona dayandı. İcra dosyaları hiçbir yere sığmıyor, taşıyor. Nitekim İstanbul’da icra müdürlükleri sığmayan dosyaları ek hizmet binalarına taşıyor.
Öyle ki; her gün 22 bin yeni icra dosyası açılıyor. Kredi kartı borcu takipte olan kişi sayısı bu yılın ilk 7 ayında 1 milyon 287 bin 898’ çıktı.
2021-2024 ‘de geçiş garantili köprü ve yollar için 71.2 milyar lira, şehir hastaneleri içinde 71.5 milyar lira garanti parası ödenecek.
Şehir hastanelerinin kira giderleri dolardan hızlı artıyor.
Şehir hastaneleri için merkezi bütçeden müteahhitlere yapılan ödemelerin yüksekliği de dikkat çekiyor. Bütçede müteahhit giderleri 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde 47.9 milyar TL oldu. BU kalaem 2020 yılının Ocak-Ekim döneminde 38.1 milyar TL. Tüm yılda 58.7 milyar TL olmuştu.
Ancak dolar kuru 8.5 liradan hesaplandı. Kur 11 lirada kalırsa bu rakamlara 8 milyar lira daha eklenecek. Paralar yine milletten çıkacak.
Ayçiçek yağının fiyatı zeytinyağını geçerken, motorinde benzini solladı.
Esnaf son zamlardan sonra şöyle konuşuyor; Çok kriz gördük ama böylesini görmedik. Değişen fiyatlara yetişemiyoruz. Artık fiyatlar günü gününü değil, saati saatini tutmuyor. Piyasada ciddi bir kaos yaşanıyor…”
İnsanlar evlerine ekmek götüremiyor.
Tencereler boş, kaynamıyor…
İnsanlar aç, açık, üşüyor.
Ne demişti 9 Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel;
“Boş tencerenin yıkamayacağı hükümet yoktur”
Gidiş;
O gidişi gösteriyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar