Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

İmam gaz çıkarırsa...

Bir ülke düşünün... Ana muhalefet partisi lideri şehit cenazesine katılıp acılı aileye baş sağlığı dilemeye gidiyor, linç edilmekle karşı karşıya kalıyor. Devlet büyükleri dehşete kapılıp olayın köküne inmek, bu işi yapan ve yaptıranları bulmak için ortalığı hallaç pamuğu gibi attırmak yerine gayet soğukkanlı. Birisi diyor ki: “Sen yüzde dokuz bile oy almadığın bir yere niye gidersin? Bence sen tatile çık”

Bir gün sonra ise herhalde aldığı tepkilerden çekinmiş olsa gerek ya da önce söylediklerini unuttuğundan linç girişimini “lanetliyor”. Her iki hal de vahim. Yani tepkilerden çekinip ağız değiştirmek ya da önce söylediğini unutmak. Eğer ikinci ihtimalse derhal bir nörolog gözetimi şart olur.
En büyük devlet büyüğü de buyuruyor: “Olay bir gaz sıkışmasıydı.”
Ee, o zaman her gazı sıkışan ortalığa def-i hacet mi etmeli? Ya da her tepesi atan bulduğunu linç etmeye mi kalkmalı? 
Bir de diyoruz ki: “Demir çok kızdı. Kızgın demiri soğutmak lazım.” Kızgın demir böyle mi soğutulur, muhterem?

Bunlar siyaset arenamızda yaşananlar. Bir de gündelik, toplumsal yaşamımızdan necip milletimizin marifetleri... Hoca kılıklı bir herif inciler döktürüyor: "Ketçap şehvet uyandırır, dokuz yaşındaki kız çocuklarının evlendirilmeleri caizdir, şortla dolaşan kadın başına gelenleri hak eder..." Daha sayayım mı?

Bu laflar edildikten sonra bir takım gözü dönük sapık da harekete geçer. Örneğin, tam 23 Nisan Çocuk Bayramı günü Küçükçekmece’de beş yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edip sokak ortasında bırakır.

Avcılar’da metrobüsün orta yerinde herifin biri, bir kadına önünde penisini çıkarıp üzerine boşalır.

Fazla lafa gerek yok. Camide imam gaz çıkarırsa cemaat de ortalık yere def-ihacet ediverir. Ya da Çin atasözüyle söylersek: Rüzgar eken fırtına biçer!

KARAYEMİŞ YA DA TAFLANIN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Karadeniz bölgesinin endemik bitkilerinden karayemiş ya da öteki adıyla taflan yeni bir kurumsal sosyal sorumluluk projesinin ana konusu oldu. Bu tür projelere ve çevre korumaya önem vermekle tanınan ABC deterjan firması 2017’de başlattığı “yerli yerinde” çalışmasına bir yenisini ekledi.

Bölgelerin endemik bitkilerinin üretime katkılarını geliştirip, bölge kadınlarına iş ve gelir olacağı sağlayan bu projelerin sonuncusu Ordu ilinin Perşembe ilçesinde yürütülüyor. Proje Tarım ve Orman Bakanlığı ve Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği’nin ortaklığında gerçekleştiriliyor.

Bu proje için neden taflan ya da karayemişin seçilmesine gelince...  Çünkü karayemişin antioksidan özelliği var. Diyabet için de son derece yararlı. Geçtiğimiz gün ABC deterjan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği yetkililerinin katıldığıbir basın toplantısıyla proje tanıtıldı. Proje için şimdilik 300 bin lira ayrılacak. Bu parayı bakanlık ve ABC firması yarı yarıya karşılayacak.

Toplantıda projenin sürdürülebilir olduğu da  belirtildi. Taflanın üretime nasıl katkı yapacağıysa çok ilginç. Çünkü ABC antioksidan özelliği nedeniyle taflan bazlı bir kişisel bakım ürünü üretecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar