Mustafa Gözaydın

Mustafa Gözaydın

Yapay zeka

Yapay zeka, makinelerin deneyimlerden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzer işler yapmasını mümkün kılar. Bugün satranç oynamaktan bilgisayarlardan kendi kendine sürüş arabalara, yoğun bir şekilde derin öğrenme ve doğal dil işlemeye dayanıyor. Bu teknolojileri kullanarak, bilgisayarlar büyük miktarda veri işleyerek ve verilerdeki kalıpları tanıyarak belirli görevleri gerçekleştirmek için eğitilebilir.

Yapay Zeka Tarihi
Yapay zeka terimi, 1956'da icat edildi ancak artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar ve bilgi işlem gücü ve depolamasındaki gelişmeler sayesinde yapay zeka bugün daha popüler hale geldi. 1950'lerde yapılan ilk yapay zeka araştırmaları problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konuları araştırdı. 1960'lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı bu tür çalışmalara ilgi duydu ve temel insani akıl yürütmeyi taklit etmek için bilgisayarları eğitmeye başladı. Örneğin, Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) 1970'lerde sokak haritalama projelerini tamamladı. Ve DARPA, Siri, Alexa veya Cortana'nın ev isimlerinden çok önce, 2003'te akıllı kişisel asistanlar üretti. Bu erken çalışma, insan yeteneklerini tamamlamak ve geliştirmek için tasarlanan karar destek sistemleri ve akıllı arama sistemleri de dahil olmak üzere bugün bilgisayarlarda gördüğümüz otomasyon ve biçimsel akıl yürütmenin önünü açtı.

Hollywood filmleri ve bilim kurgu romanları yapay zekayı, dünyayı ele geçiren insan benzeri robotlar olarak tasvir ederken, yapay zeka teknolojilerinin şu andaki evrimi o kadar korkutucu değil ya da oldukça akıllı. Bunun yerine, yapay zeka her sektörde birçok özel fayda sağlamak için gelişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar