Mustafa Ülkü Caner

Mustafa Ülkü Caner

İzmir, Kocaoğlu ve İZBAN açılış tertibi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efsane Büyük Başkanı rahmetli AHMET PİRİŞTİNA’nın en büyük hayallerinden biriydi İZBAN.

Hayatının son döneminin belki de en çok uğraştığı, emek verdiği ve gerçekleştirmeye başladığı projesidir.

Rahmetli Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın evladı olan İZBAN ile ilgili  ilk protokolü bizzat kendisi TCDD ile imzalamıştı.

Bir yandan İzmir’e alınan 2005  Universiade organizasyonu, diğer tarafta  İZBAN iki temel konuydu. Hatta ilk protokole ve  Ahmet Piriştina’nın felsefesine göre TCDD mevcut tren hattını TAHSİS edecek, İZBAN’ın işletmesi yüzde 100 İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacaktı.

Ancak, Aziz Kocaoğlu her nedense hem İZBAN’da, hem de Universiad’da iktidarı anlamsız ve gereksiz şekilde ortak yaptı.

KOCAOĞLU bir nevi ağır yükü ve sorumluluğu, ama gururu da iktidarla paylaşmış oldu.

Hâlbuki PİRİŞTİNA Avrupa Yatırım Bankası’ndan hattın yapımı için alınan 0 faizli 150 milyon Avro kredi için gerekli hazine garantisinin alınabilmesi için vefatından 1 hafta önce Maliye Bakanlığı ve Hazine  Müsteşarlığı’na gitmişti.

Maalesef İzmir çok erken kaybetti Büyük Başkanı Ahmet PİRİŞTİNA’yı.

Ani vefatı sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi onun bu projesini kaldığı yerden sürdürdü.

Nitekim O’nun vefatından sonra Başkan olan AZİZ KOCAOĞLU bu evladı, yani emaneti devraldı ve mali yükü ezici ağırlıklı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi taşıyor olmasına rağmen TCDD ile yüzde 50 oranında ortaklık kurdu.

Önemli olan İzmir halkının ulaşımında çok önemli rol oynayan bu projenin gecikmeksizin gerçekleşmesi ve hizmete girmesiydi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN konusundaki aşırı alçakgönüllülüğü maalesef AKP iktidarı tarafından hoyratça kullanılmaktadır.

Tam da “Fazla tevazu gösterme, gerçek sanırlar” cinsinden.

En son geçen gün İZBAN’ın Selçuk etabının açılış töreni esnasında yaşandı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı açılış törenleri programı hazırlanır ve uygulanırken asıl ortak ve maddi yükün büyük bölümünü taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi dışlanmış ve bir de o gün sabah haber verilen İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşma yaparken toplama bazı besleme provokatörlerin sözlü tacizine uğratılmıştır.

Hem de 2014 yerel seçimlerinde İzmir Belediye Başkanı adaylığında Aziz Kocaoğlu’nun rakibi olup kaybeden AKP’li Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, milletvekilleri ve AKP yetkililerin manidar gülümsemeleri altında…

Bu, her şeyden önce İzmir halkına karşı yapılmış bir tacizdir.

Ustaca tertiplenmiş bir povokasyondur! AYIPTIR! İzmir’in YORGUN ve sık sık sinirlerine hâkim olmayıp patlamalar yaşayan İBB Başkanı Aziz KOCAOĞLU maalesef kendisine karşı tezgâhlanan bu taciz tuzağına düşmüş ve sinirlerine hâkim olamamıştır.

KOCAOĞLU’nun bu TACİZE SESSİZ KALMAMASI ÇOK DOĞRU ama ŞEKLİ ve HEDEFİ yanlıştı.

Orada üç beş besleme piyonu değil, bu tacizi tertip edenleri veya susturmayanları adam olmaya çağırsa daha doğru olurdu.

Öte taraftan bu sözlü tacizler karşısında kalabalığa karşı elini kolunu sallayıp aşırı sinirlenip “…adam olmaya çağırıyorum” gibi laflar edip, toplantıyı terk etmesi çok yanlış oldu.

Ya açılış günü kendisine usulen yapılan davete icap etmeyip oraya gitmeyecek ve orada konuşmayacaktı ya da madem gitti orada konuştu, üç- beş besleme provokatöre değil, asıl muhataplarını orada yerin dibine batıracak bir konuşma yapacak ve esas sorumluları orada adam olmaya çağıracaktı.

İZMİR’in BÜYÜK BAŞKANI’na, hele CHP’li olanına BU YAKIŞIRDI.

Önceki ve Sonraki Yazılar