ERTAN ÖZNUR

Ozanlar vardır, binlerce dize yüzlerce şiir, onlarca kitap yayınlamışlar ama bazen bir tek şiirin duvarı altında kalmışlardır. 

Fuat Edip Baksı bestesi dillerden düşmeyen “bir bahar akşamı” ile yine İzmirli ozan ve uzun süren gazetecilik yaşamından sonra asıl mesleği sayılan tıp alanına yönelen Onur Şenli “agora meyhanesi” ile ünlenmişlerdir. Mülkiyeli Nihat Aşar “nasıl geçti habersiz, o güzelim yıllarım”ın şairidir.

 

****
İnsan düşüncesinin, yaratıcı gücünün, estetik biçimde en yoğun görüldüğü alanlardan biri şiir ise diğeri de futboldur. “İzmir’e yağmur yağıyordu”nun şairi Ertan Öznur ise şiirlerini gün ışığına çıkarmadı ama adını futbol tarihine “Göztepe Şeytanı” olarak yazdırdı.
Şair yanını hiçbir zaman öne taşımayan, şiir güzelliği yaşamında Göztepeli futbolcu olarak tanınan Ertan Öznur için 1968’lerde yazdıklarımız tarihtir. Futbol sahalarında gösterdiği başarıyı edebiyat alanında da sürdüren, ayakları kadar kalemini de ustalıkla kullanan, duygularını en güzel şekilde dile getirmesini bilen Göztepeli Tomi’nin beğendiği ve nişanlısına sunduğu bir şiir de şöyledir:
“İzmir’e yağmur yağıyordu / üstüme geliyordu bulutlar / Bin kez seni düşünüyordum / seni görüyordum her şeyde / bulutlar geliyordu üstüme üstüme” işte böyle, sarıkırmızı formanın gol adamlarından Ertan Öznur’un bu içli ve duygulu şiirleri şimdiden bile, tarihte yerini alabilir.”


Bir dönem futbolun bereket tarlası olan İzmir Demirspor’da Dominik ve Doğan Emültay gibi unutulmaz hocalardan oyunu yaymayı, oynadığı alanı genişletmeyi, gol atmayı, estetiği ile sarı kırmızı renklerin Avrupa’ya damgasını vuran ayaklarından biri olarak ölümsüzleşti. Adnan Süvari’nin “basit işleri en iyi yapacaksınız” sözlerini düstur edinen arkadaşları ile futbolda Anadolu ihtilalinin yaratıcılarından oldu. Yetmedi Avrupa ile aramızdaki en büyük farkın “düşünce” de olduğunu anlayarak “kim korkar Avrupa’dan!” şiarını yaratan bir ekibin oyuncusuydu.

Korkanların değil korkmayanların kazanacağını ispat etti.

Tarih oldu, şeref oldu.

Türk futbolunun ve Göztepe'nin unutulmaz isimlerinden, efsane futbolcu Ertan Öznur'u vefatının 1. yılında saygı ve özlemle anıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar