İZMİR’İN KRAL DELİKANLISI: GÜRSEL BALİÇ

1960 yılında İzmir'de doğdu.

Altınordu'nun efsane futbolcularından ve teknik direktörlerinden Beytullah Baliç'in en küçük oğludur.

Futbola, lisanslı olarak Altay'da başladı, İzmirspor, Ankaragücü, Göztepe, Denizlispor, Konyaspor, Ayvalıkgücü, Alanyaspor ve Altınordu'da devam etti.

1987 sezonunda Konyaspor'un 1. lige çıkışında büyük payı olan Gürsel Baliç sezon bitimin 'Yılın Futbolcusu' unvanına lâyık görüldü.

1987 yılında Karagümrük maçında son dakikalarda uçarcasına attığı kafa golü ile İzmirspor'u 2.lige taşıdı.

Yeni Asır gazetesinin fotoğraf şefi Mehmet Ali Okumuş'un çektiği bu gol 'Yılın Spor Resmi' seçildi.

Futbol yaşamına, 1993 yılında Teknik direktörlük kursunu başarı ile bitirerek antrenör ve teknik direktör olarak devam etti.

1996 yılında Göztepe'de, 1998 yılında Mudurnuspor'da, 1999 yılında Manisaspor'da ve 2001 yılında da Altınordu da teknik direktörlük yaptı.

****

Futbol sadece futbol, futbolcu da sadece futbolcu değildir.

Sadece Altınordu'nun, İzmir'in değil Türk futbolunun önemli isimlerinden Baliçler'in sahalardaki son temsilcisi Gürsel Baliç de sadece kramponları ile değil, nazik, yardımsever ve cesur yapısı ile sadece futbolcu değildir.

Onun gibi insanlarla çok sık tanışamazsınız. Gürsel'i tanıyanlar onun yardımseverliğini ve hatırşinaslığını bilirler. İnsanlar zor zamanlarda O'na koşabilirler.

Sadece meşin yuvarlağı değil kimseyi hayal kırıklığına uğratmaz ve pes etmek O'nun için hiçbir zaman seçenek değildir.

Sahalarda gösterdiği centilmenliği sporda onun en güzel karakter özelliklerinden oldu ve bu duruşu hayatın her alanında hep takındı.

****

İzmirspor'un 2. Lige çıkışını, defans oyuncusu olmasına karşı havada uçarak attığı kafa golleri ile gerçekleştirmiştir.

Karagümrük maçında havada uçarak attığı golü, YeniAsır gazetesi muhabiri M.Ali Okumuş futbol tarihine geçecek biçimde resimlemiş “yılın spor resmi”nin sahibi olmuştur.

****

Savunma oyuncusu olarak efsaneleşmiştir Gürsel Baliç. 1985 yılında Denizlispor'un Galatasaray'ı İstanbul'da 1.0 yendiği maçta defans hattını majino savunmasına çevirmiş, Sarı Kırmızılılara gol şansı ve fırsatı vermemiştir.

1986-1987 futbol sezonunda ise transfer olduğu Konyaspor'un 1.lige çıkışında en büyük payı olan futbolcu sıfatıyla Konyalılar'ın gönlünde taht kurmuş, aynı sezon bu başarısını “Yılın Futbolcusu” seçilerek belgelemiştir.

****

Gürsel Baliç'in futbolculuk yaşamındaki başarıları antrenörlük ve teknik direktörlük yılları ile de sürmüştür.

1998 yılında teknik direktörlüğünü yaptığı Mudurnuspor, o yıl hiç gol yemeden ve “namoğlu” olarak 3.lige yükselmiş, adını futbol tarihine yazdırmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar