Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Alplerin Klopp’u

      4 Ocak'ta Southampton takımı Liverpool’u 1-0 yendi. Bitiş düdüğü ile birlikte Southampton hocası Hasenhüttl dizleri üstüne çöküp gözyaşlarına boğuldu. Klopp'a hayranlığı bilinen Hasenhüttl bu galibiyet için çok çalışmış, düşünmüş.
        Maçın 30. dakikası filan futbolsever dostum Sezer'e sahada Southampton'ın pozisyon alışlarını övdüm. Hasenhüttl ve Nagelsmann gibi hocalar sahada üçgen dışında dörtgen, altıgen kapamalar üzerinde duruyorlardı. Bu maç özelinde bu planlar öncelikli olmasa da çok güzel işler yaptılar. 
        Özellikle forvet Ings maçın başındaki harika golü dışında hocasının dediğini yapmak ve yaptırmak konusunda Firmino, Ribery-Lahm hariç daha önce görmediğim bir disiplin sergiledi. Alcantara top almasın diye hep pas çizgileri üzerinde durdu. Arkadaşları da diğer olası pas çizgileri üzerinde durunca plan başarılı oldu. 
        Beni Ings'in olağanüstü disiplini dışında iki şey daha şaşırttı: (1) Theo Walcott'un değişik kanatlarda aynı taktik disiplin için çaba göstermesi. (2) Alplerin Klopp'u denen Hasenhüttl bu planı orijinal Klopp'tan çaldı; tamam çaldı ama bunu üstada karşı kusursuz uygulatıp "kazandı"... 
        Klopp daha önce kimi top 6 takımlarına uyguladığı bu kapama karşısında neden yalnızca tek çözüm önerisine sahip? Ve zehirin panzehirini uygulamaya başlamak için neden ikinci yarıyı beklemek zorundaydı?
        "Ulen sayın yazar; iyi ki bir maç izlemişsin, neden bunca paragraf?!" dediğinizi duyar gibiyim. Stoperlere ölümüne pres yok bu taktik planda. Acayip enerji tasarrufu var; enerji harcadığınız tek yer, top beklere gittiğinde pres yapıp uzun top atmaya zorlamakta. 
        Yerli ve milli hocalarımızın eğitimleri de torpilli muhtemelen, bari maç izleyip millet neler yapıyor izleseler... "Aytaç'la filan mı yaptırtacaz bu hizasal duruşları..!" diyebilirler ama haksızlar. Pislik yapıyor, bizim lig böyle kardeş demesinler artık. Yabancı limiti düşürülmeden böyle birkaç detay plan izleyelim. Aytaç birkaç sene ikinci lige gitsin diyeceğim ama kırmızılı büyük takıma gidecekmiş?! WTF?!!! (Yanlış anlamayın, what Terim Fatih? diyorum, o muhteşem İngilizcesi ile ne demek istediğimi anlar:)
        Ve klasik TC'li seslenişi ile son vereyim yazıma: Ey Klopp! Duy beni! Salah-Firmino-Mane daralmasını, bekler ve bir orta saha ile yaptığın altılamanın yeterince pozisyon üretemediğini ben bile görüyorum. Sen neden görmüyorsun? Hücum planlarına Guardiola'nın kariyerindeki üç sezondan katabileceğin şeyler var. Ara bul ya da mail at sor:) Söz sana Almanların Pep'i demeyeceğim...

Önceki ve Sonraki Yazılar