Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Haaland, Lewa’yı geçecek

Geçen yıl Avrupa Ligi finalinde bir premier lig takımı olan Wolverhampton’un Sevilla karşısında ezilişini izlemiştim. Aslında defansçı manyakları ya da modern futbol kapanışı yapan hocaları/takımları izlemiyorum lâkin merak ettim; premier ligde birçok maçı katleden Nuno Espirito, modern futbol denen mezalimin tüm gereklerini uygulayan Sevilla ile nasıl bir maç ortaya çıkaracaktı?
       

“Aslolan defanstır; gol dediğin şey birkaç pahalı oyuncunun kontrayla yapacağı iştir” özetli Mourinho zihniyeti temelli Nuno Espirito (ki eşittir Türkiye’de Tolunay, Ertuğrul zihniyeti) “topun arkasına geçen, kısa takım boylu, modern futbolun(!) tüm doğrularını disiplinli şekilde (inisiyatiften uzak) uygulayan Sevilla karşısında perişan oldu.
       

Perişan oldu derken gollü maç, zevkli maç filan sanmayın; 88. dakikada attığı golle Sevilla 1-0 kazandı. % 75 topla oynadılar, 614 pas yaptılar ki Mourinhocu Nuno’nun takımı 158 pas yapabilmişti. Aykut Kocaman mesela “işte hayalim” demiştir Sevilla’yı izlerken...
       

Modern futbolun doğruları... Kaçınılmaz bir takım gerçekler... Kabul etmek gerekir ki bunu her daim istikrarlı şekilde uygulayan takım Sevilla olmuştur. İşi şansa en az bırakan takım onlardır. Senelerdir UEFA Kupasını almaları camiasal zihniyet eseridir.
       

İşte bu turnuva canavarı Sevilla; yetenekli genç oyuncuların ve yaratıcı genç hocaların camiası Dortmund ile şampiyonlar ligi son 16 turunda eşleşti. Dedim yazık oldu çocuklara, özellikle 20 yaşındaki 1.94’lük becerikli dev Erling Haaland’a. 7. dakikada Sevilla beklendiği gibi 1-0 öne geçti. Hiç alan vermeden 2-0 alacaklar, ikinci maçı Dortmund 3-1 alsa bile elenecekler deyu düşündüm, üzüldüm... Kapatacağım maçı ama bir yandan da Slaven Bilic’in yardımcısı Edin Terzic 38 yaşında Dortmund’a hoca yapılmış, takımı göbekte kule gibi sivriltmiş. 2-3-4-1 diyeyim, ama 4’lü blok acayip dar. Merak ediyorum, bir şey olur mu?
       

Oldu.

Haaland imkânsız bir üçlü kapamadan çıktı, göbekteki Suriyeli Mahmut Davut’a verdi. Uzaktan nefis vuruş 1-1. Yedi dakika sonra göbekte yine Haaland yürüdü gitti, dar alanda kısa paslaştı, tek bir ‘an”ı ve 32 cm mesafesi vardı vuruş için. Vurdu, gol. Sonra 43’te bir Haaland golü daha 1-3. Maçı 2-3 kazandılar, umarım geçecekler turu.
       

Bugünlerde dünyadaki en iyi golcü Lewandowski. 1,84 ideal boyda. Haaland’ın yaşındayken o da Dortmund’da idi. 47 maçta 30 gol atmıştı. Haaland 28 maçta 31 gole ulaştı, 1.94 boyun beklenen hiçbir dezavantajını yaşamıyor. Sonlandırdığı imkansız verkaçlar, olağanüstü driblingler diyor ki ben yeni ve harika bir şeyim! Üç yıl büyük sakatlık yaşamazsa tarihin en iyi son vuruşçusu ünvanını 23 yaşında kazanabilir bilinçli dimağlarda...
       

Bilinçli dimağ nedir?

Bilgi, veri, gözleme açık. Tarafsız değerlendirebilecek kadar IQ sahibi kişi. Örneğin Messi konusunda Maradona’ya katılan kişi: “Bunu anlamıyorum, 56 yaşındayım ve Messi gibisini görmedim”...

Önceki ve Sonraki Yazılar