Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Grip: 65 Yaş Üstündekiler Dikkat

Grip ve soğuk algınlığına ne iyi geliyor? Grip ve soğuk algınlığı yataklara düşürüyor. 65 yaş üzerindekileri ve kronik hastalığı olanları uyarıyor. Bu hastaların her yıl grip aşısı yaptırmasını öneriyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte hastalıklar da kendini gösteriyor. Grip ve soğuk algınlığı, özellikle mevsim geçişlerinde fırsat kolluyor. KOAH, astım, kalp ve böbrek hastalığı bulunanları tehdit ediyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, yataklara düşüren griple ilgili bilinmesi gerekenleri sıralıyor…

Gribin Belirtileri Nelerdir?

Grip, titreme, yüksek ateş, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, kulak ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetler ortaya çıkar.

Grip İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Gripte yüksek ateş, kuru öksürük, baş ve karın ağrısı sık iken, soğuk algınlığında (nezle) yüksek ateş yoktur, belirgin bir burun akıntısı mevcuttur. Grip, kişiyi paçavra tabir edilen bir duruma sokarken, soğuk algınlığında genel durum iyidir.

Grip İçin Risk Grupları Nelerdir?

65 yaş üzerindeki kişiler, kronik hastalığı olanlar (KOAH, astım, kalp yetersizliği, böbrek hastalığı, kanser, diyabet hastaları) çocuklar ve hamileler; sağlık personeli riskli gruplardır.

Bitki Çayları, Gripten Korur mu?

Bitki çaylarının herhangi bir olumlu etkisi söz konusu değildir. Bağışıklık sistemini takviye etmek için organik taze sebze ve meyveleri bol tüketmek, öğün atlamamak önemlidir. Uyku ve düzenli spor yapmakta koruyucu etkiye sahiptir.

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Grip mevsiminin hemen başında, gribe yakalanmadan aşı olunması tavsiye edilir. Ekim ayı sonu ve Kasım ayı başı aşılama için idealdir. Aşının koruyucu etkisi 6 ay kadar devam eder. Her aşıda olduğu gibi grip aşısında da yüzde yüz korunma söz konusu değildir. 65 yaş üzerinde aşının çok etkili olduğu ve ölüm oranının belirgin derecede azalttığı bilinmektedir.

Aşıyla İlgili Sizin Görüşleriniz Nedir?

Grip; zatürre, beyin iltihabı, orta kulak iltihabı, akut bronşite neden olarak ölüm riskini arttırır. Kalp krizi geçirme ve felç geçirme riskleri de artmaktadır. Bu nedenle gribe karşı aşılanmanın gereksiz olduğunu söylemek cehalet örneğidir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar