Korku bulaşıcıdır

Aslında bütün duygular -az,çok- bulaşıcıdır.  Neşesi yerinde bir veya bir kaç kişi, koca bir grubu keyiflendirip coşturabilir. Üzüntü de öyledir. Doğu- Güneydoğu bölgelerimizde, cenaze evlerinde, insanların üzüntülerini çoğaltıp, gösterebilmelerini sağlamak amacıyla, paralı "ağlıtçılar" tutulur.

Sıkıntı bulaşır; hüzün bulaşır; coşku bulaşır.

Baş rolünü Anthony Quin'in oynadığı unutulmaz film "Zorba"yı seyretmiş olanlar hatırlarlar. Filmin finalinde, büyük paralar ve emeklerle kurulan su taşıma hattı yıkılıp harap olduğunda, büyük umutlarla bu kanalı inşa eden "Aleksi Zorba", yalnızca kendisinin duyduğu bir müzikle "sirtaki" oynamaya başlar. Bir süre sonra Amerikalı patronu da ceketi atıp, o duyulmaz müzikle oynamak için Zorba'ya "kol verir". Umursamazlık, hâlâ  "var olmanın" neşesi ona da bulaşmıştır.    

Ama bana sorarsanız , en çok ve en çabuk bulaşan duygu "korku"dur. Bir grubun içinde, nedeni bellisiz de olsa başlayan bir "korku" giderek "paniğe" ve o da felaketlere yol açabilir. 

Daha geçenlerde, Rusya'da, pek fazla hasar olmadan bir tarlaya zorunlu iniş yapan bir uçakta yolcular, çıkışta korkuyla birbirlerini ezdiler; onlarca kişi öldü.

17 yıldır, Türkiyeyi, keyfince, duygusuzca, haksızca, zorbaca, adaletsizce yöneten AKP iktidarında, içinden bir türlü sıyrılamadığı ve tabii ki sıyrılamayacağı belli bir ekonomik krizin, halkı artık isyan noktasına getiren etkileri; son yerel seçimlerde uğradığı , ummadığı başarısızlık nedeni ile ortaya çıkan "korku" bulaşmaya, yayılmaya başladı.  

Partinin eski "ağır topları", Abdullah Bey, Ahmet Bey gibi Genel Başkanlık yapmış, Ali Bey gibi ekonomik düzene yön vermiş isimleri, eski Bakanlar, Milletvekilleri, İl-İlçe başkanları  istifa ettiler. Partinin"ağır abileri"(!), "kara kutuları" birbirlerine, ağza alınmaz laflar etmeye başladılar. Bakanların  karşılıklı "omuz atmaları" ekranlara yansıdı. Ağız dalaşları, tokatlaşmalar, küfürleşmeler basının magazin sayfalarında yer aldı.

Velhasıl, korku bulaştı, yayılıyor. AKP, bütün "faniler" gibi sonuna yaklaşıyor. Çırpınmalar, bilinç kaybı, ağızlarda köpürmeler, ağır bir krizi işaret ediyor. Büyük korkular,insanlarda "inhibisyonlara", organizmanın tamamen kapanmasına yol açabilirler. AKP'nin de sonu öyle olacak gibi görünüyor.

Hadi bakalım, hayırlısı!                       

Önceki ve Sonraki Yazılar