Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Grip antibiyotikle geçmez

Sonbahar ve kış ayları, akıllara gribi getiriyor. Yataklara düşüren üst solunum yolu hastalıkları, bağışıklığın zayıflamasını bekliyor. Buna okulların açılması, toplu olarak yaşanılan yerlerde daha fazla zaman geçirilmesi, klimaların çalıştığı servis araçları da eklenince salgın hızla büyüyor. Hapşırık ve öksürme ile dışarıya salınan virüslerin diğer insanlar tarafından solunması, hastalığın hızla yayılmasını sağlıyor. Yine hasta kişi ile el sıkışmak ve sonra kişinin kendi göz, burun ve ağzına dokunması ile hastalık kolayca bulaşabiliyor.

Grip salgını için henüz erken. Genellikle Kasım ve Aralık ayı içinde başlayıp, Ocak, Şubat ve Mart aylarında yoğun olarak ortaya çıkar. Gripten korunmanın en önemli yolunu dinlenme ve sağlıklı beslenme oluşturuyor. Antibiyotiklerin, öksürük şuruplarının, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanılmaması gerekiyor.

Bir Haftada İyileşir

Ateş, bağışıklık sisteminin aktif olduğunu gösterir, çok yükselmedikçe ateşe müdahale edilmemesi öneriliyor. Gribin, genel olarak bir hafta içerisinde vücuttaki etkilerini azaltacağını belirtiyor. Nefes darlığı, solunum sıkıntısı, şuur bulanıklığına eşlik eden 39 derece üzerinde ateş, beraberinde kusma ve ishal durumunda doktor kontrolü gerekiyor.

Dengeli ve yeterli beslenen, bağışıklığı desteklenmiş kişiler grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlara kolay kolay yakalanmıyor. Yakalansa bile hastalıkları daha çabuk atlatıyor. Sarı, yeşil, kırmızı ve turuncu renkten sebze-meyvelerin tüketilmesi bağışıklık sistemini en üst düzeyde tutuyor. Havuç, portakal, mandalina, domates, brokoli, marul, maydanoz, semizotu, lahana, greyfurt gibi sebze-meyveler bağışıklık sistemini destekliyor. Gribe kalkan oluyor.

Hijyene Dikkat

Hasta kişilerden uzak durmak, gripten korunmada önemli rol oynuyor. Sık sık ellerin yıkanması, gribin yayılmasını zorlaştırıyor. Yine mekanların havalandırılması ve maske takılması gerekiyor.

Şifa Çorbada

Grip ve soğuk algınlığında tavuk suyu yerine, sebzeli çorbalar daha çok etki gösteriyor. Genel olarak kalori alımının sınırlanması tüm infeksiyon hastalıklarında olduğu gibi gripte de faydalı oluyor. Zaten infeksiyon hastalıklarında iştahın azalmasıyla vücut bunu kendi kendine yapmaya çalışıyor.

Çekirdek Çitle!

Hasta kişilerden uzak durmak, gripten korunmada önemli rol oynuyor. Sık sık ellerin yıkanması, gribin yayılmasını zorlaştırıyor. Yine mekanların havalandırılması ve maske takılması gerekiyor.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar