S-400'ler depoya!

İki yıldan fazladır tantanası yapılan Rus S-400 füzelerinin ilk partisi gelince Türkiye-ABD ilişkisinin gerilmesini bekleyenler yanıldılar. Çünkü ABD’den gelen onca tehdide karşın her şey güllük gülistanlık oldu.

Birilerinin Amerikan yaptırımı olasılığını düşünerek 8-10 lira olur dediği Dolar tepe üstü çakıldı. Neden?

Belli AKP Lideri Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile anlaşmış.

Bu anlaşmanın da Japonya’da 29 Haziran buluşmasında yapıldığı anlaşılıyor. Çünkü o tarihten beri dolar sürekli düşüyor.

YENİ ÇEKİÇ GÜÇ GELİYOR
Erdoğan-Trump anlaşması, Çarşamba günü kamuoyuna da duyuruldu. ABD heyetiyle yapılan görüşmelerde Türkiye’nin Suriye konusunda ABD ile anlaştığı açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı, “güvenli bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekat Merkezi’nin en kısa zamanda kurulması…” bilgisini paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğanda bunu müjde gibi açıkladı: “Amerikalılarla birlikte bir harekat merkezi kurulmasının kararı verildi. Burada aslolan Fırat’ın doğusunda bu adımın atılmasıydı; bu da Amerikalılarla birlikte gerçekleştiriliyor.”

Bunun anlamı şu: ABD’nin Irak’a saldırmasından (1. Körfez Savaşı) sonra Türkiye tarafında Çekiç Güçadlı bir harekat merkezi oluşturulmuştu. Çekiç Güç’le ABD, Irak’ı parçalayıp kuzeyinde Kürdistan’ı kurmuştu.

Şimdi AKP desteğiyle aynı Amerika Suriye’nin kuzeyini de Kürdistan’a ekleyip o yıkım projesini büyütecek.

HANİ AMERİKA PKK’YI BESLİYORDU?
Erdoğan’ın açıklaması gösteriyor ki Türkiye, ABD’nin politikasına teslim olmuştur. Düne kadar ABD’yi “Suriye’deki PKK’lılara silah veriyor, bizi değil teröristleri müttefik kabul ediyor!” diye eleştiren Erdoğan, şimdi o Amerika ile birlikte Fırat’ın doğusunu elinde tutan PKK/YPG güçlerine karşı operasyon yapacakmış…

Bu tamamen bir aldatmacadır.

Çünkü ABD halen PKK’lılara silah vermeyi sürdürüyor.

Yetmiyor, aldığı yeni kararla Suriye’nin kuzeyindeki kendine bağlı YPG/SDG kuvvetlerinin sayısını da 100 binden 110 bine çıkartıyor.

Şimdi insan sormaz mı?

“Amerika bu terörist orduyu orada kime karşı kullanacak?”

Elbette ki Türkiye’ye karşı…

Peki ABD kendi eliyle kurup silahlandırdığı PKK/YPG kuvvetlerine karşı Türkiye’nin operasyon yapmasına razı olur mu?

Elbette olmaz!

Öyleyse Sayın Erdoğan’ın dediği gibi Fırat’ın doğusuna Amerikalılarla birlikte operasyon yapılabilir mi?

Elbette yapılamaz…

Yani AKP’lilerin ve küçük ortak MHP’nin içeride halkımızı kandırmak için söylediği Fırat’ın doğusundaki PKK’lılara operasyon yapılacak sözleri sadece bir propaganda olarak kalacak.

MHP ve Devlet Bahçeli de böylece ABD’nin bölge politikalarının bir figüranı durumuna düşecek…

KULLANILMAYACAK
Erdoğan’ın Trump’la anlaşmasının sonucunda ortaya çıkan bir gerçek de S-400’lerin artık kullanılmayacak olmasıdır. Yani, S-400 depoya kaldırılmıştır, asla ambalajdan çıkartılmayacaktır. Bu haliyle de çöpe dönüştürülmüştür. S-400’ün sistemleri çalıştırılmayacak ama iç politikada halkın öfkesini önlemek için çalıştırılıyormuş havası verilecektir.

Çünkü ABD yönetimi bu konuda Türkiye’ye yönelik bütün eleştirilerini kesmiştir… Öyleyse Erdoğan, Trump’a “Merak etmeyin, sistemi çalıştırmayacağız!” biçiminde bir söz vermiş olmalıdır. Bu sebepten olacaktır ki 15 Temmuz’daki açıklamasında S-400’lerin 2020 Nisan ayında yerleştirilmiş olacağını açıklamıştır. Gel gör ki hazır olan bataryanın neden hemen harekete geçirilmediğini, niçin 10 ay bekletileceği soru işareti olarak kalmıştır.

Artık o sorunun cevabını biliyoruz: Erdoğan’dan antiemperyalist bir kahraman yaratmaya kalkışan gruplar bilsinler ki hükümet, yüzünü yeniden Amerika’ya çevirmiştir.

Bu nedenle yakın zamanda Türkiye kontrolündeki güçlerle Suriye ordusu arasında küçük çaplı çatışmaların başlamasını bile bekliyorum.

Sözün özü, fakirlerin çocukları “beka” denilerek bu iktidar savaşlarında kurban edilecek, AKP’lilerin çocukları ise, düşman göründükleri İsrail’i bile el altından kullanarak zenginleşmesini sürdürecektir…

Amerikan şemsiyesi altında…

Önceki ve Sonraki Yazılar