Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Protein tozu beyinliler

Sayısalcıların hep mühendis, doktor ve bilim insanı olmasından müşteki olmalı insanlık. Siyaset, futbol, gazetecilik, yazarlık gibi geniş profesyonellik alanlarında olan sözelci hakimiyeti insanlığın önünü tıkıyor.

Kendimi bir hayli çapsız bulduğumu bilmektesiniz; o yüzden rahatlıkla ifade ediyorum: Analitik düşünme yetisi olanları iyi değerlendirmeliyiz...

Başlığın kast ettiği anlama ve alanıma doğru ilerleyim hemen: Neden antrenör ve teknik direktörlerin % 99’u eski futbolcu? Protein esaslı beslenmiş ve binlerce kez topa kafa atmış bu güruhun içersinden çıkan yaratıcı zeka sayısı 20’yi geçmiyor tüm futbol tarihi boyunca... Futbolun son yıllarından Cruyff, Klopp ve Guardiola’yı çıkarınca sıkıcı ve fırsatçı defansçı hocalar çöplüğü kalıyor misal. (Bu saydıkların da eski topçu diyecek olan sözelciye not: Bu üçü, yukarıdaki yirminin içinde. Ha bir de dahi anlamına gelen da ve de’ler ayrı yazılır:)

Çalıştırıcıların eski topçu olması zorunluluğu bir yana, bir de millicilik torpili sorunsalı var. Futbolda transfere bir yığın para gömüyoruz; yıllardır kadro değeri bizden çok aşağıda olan yabancı takımlara elenişimiz acı verici ve saçma değil mi? 

Boş verelim geçmiş örnekleri; birkaç gün önce yerli ve yıldız hocamız Okan Buruk’un, Başakşehir’in yarısı değerdeki Olympiakos’a karşı orta sahasızlığını nasıl açıklayacağız? Ya da Trabzonspor’un mucize gollerle gelen 2-2 deplasman beraberliğine sevinirken, beşte bir değerdeki Sparta Prag takımının 80 dakika nasıl organize olduğunu, bizim olamadığımızı düşünmeli miyiz? Ünal Karaman’ın taktik bilgisi mi mühim, hilal bıyığı ya da “adamlığı” mı?

Yazının sonunda Sergen Yalçın’ın Malatyaspor’unun maçı da bitti. Partizan’ın yaşlı ve ünlü topçusu Zoran Tosic’i çıkar; takımın geri kalanı yedekteki Guilherme’nin değeri kadar ama 3-1 yenildik. 1-0 biten ilk yarı sonrası futbol alemimizin en zekisi Sergen’e kızıp bu yazıyı çalaklavye yazdım. Durum budur.

Görece kriterler kullanıp yazı yazacağım bu köşede. Yani yine Sergen, Okan, Ersun, Ünal övülebilir burada, iyi bir taktik plan ortaya koyarlarsa; lâkin gerçek ve büyük çapta görüşüm budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar