Şükrü Sina Gürel

Şükrü Sina Gürel

Erdoğan yönetimini bekleyenler

ASLINDA bu yazının başlığı “Erdoğan yönetiminden beklenenler” olmalıydı. Türk Hükümeti yerine neden “Erdoğan Yönetimi” dediğime gelince: “ABD Hükümeti” demiyor, “Trump Yönetimi” diyoruz, değil mi?

Önümüzdeki hafta başında Erdoğan Yönetimi göreve başlayacak. Bu andan başlayarak, bu yönetim, içerde ve dışarda kendisinden beklenenlerle ve var olan sorunlarla uğraşmaya başlayacak.

Ekonomi alanında işler çok zor. İçerdekiler enflasyonun düşmesini, yeni ve verimli yatırımların yapılmasını bekleyecek… “Dışardakiler” ise verdikleri borçları tahsil etmek peşinde olacak… Yeni yönetim, ikisini birden nasıl başaracak?

Dış politika ve dış güvenlik ise öteki çetin alan: Suriye’de sona yaklaştıkça Türkiye, bir yanda ABD/İsrail/PYD, öte yanda ise Rusya/İran/Suriye arasına sıkışmaktan nasıl kurtulacak. Yeni göç sorunlarıyla karşılaşınca ne yapılacak?

Bu arada yalnız AB’de değil, NATO içinde bile sorunlar derinleşiyor. AB’de dönem başkanı Avusturya, bırakın Türkiye’ye ilişkileri ilerletme perspektifi vermeyi, adını bile hayırla ağzına almıyor! Bu, önümüzdeki altı ay içinde AB-Türkiye ilişkilerinin -buzdolabına değil- dondurucuya kaldırılması anlamına geliyor. Buzlar çözdürülebilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim süresi başlarken ilk katılacağı uluslararası toplantı, NATO Doruk Toplantısı olacak. Belki burada asıl olarak Merkel’i hedef alacak olan Trump, bundan zaman bulup “rahip” konusuyla Erdoğan’ın üzerine gidemeyecek ama mutlaka TürkAmerikan sorunlarının sadece Suriye ile sınırlı olmadığı ve ABD’nin Erdoğan’dan “esaslı” beklentileri olduğu kendisine hatırlatılacak!

Cumhurbaşkanı, bunun ardından KKTC’ye gidecek. Orada kendisini yalnız Mustafa Akıncı ve “protokol” bekliyor olsa iyi. Orada kendisini bekleyen, asıl olarak ABD’nin yeni açılım” istekleri olacak. Bir süredir, Akıncı’nın da teşne olduğu “yeni görüşme sürecinin” başlatılması baskıları yeni Amerikalı özel temsilcinin itmesiyle mümkün olacak mı? Erdoğan yönetimi, Kıbrıs konusunda ne yapacak?

Ülkemizin içine, hatta daha da ileri giderek yalnızca CHP’nin içine odaklandığımız bu sıralarda, yeni yönetimden yalnızca içerde değil, dışarda da beklentiler, yapılması gereken “işler” olduğunu anımsatmak istedim. O kadar…

Önceki ve Sonraki Yazılar