Süleyman Karan

Süleyman Karan

İDLİB’DEN KIRIM’A ATEŞLE DANS

Suriye Ordusu, eğer ki İdlib’den de el Kaideci ve İhvancı teröristlerden süpürürse, yaklaşık 10 yıldır süren işgal büyük oranda sona erecek ve Suriye halkları özgürlüklerine kavuşacaklar. Tabii ki iş bu kadar basit değil, kuzeyde Kürtler ile bir uzlaşma ve tek devlet çatışı altında bir çözüm bulunması, ardından da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin denetiminde olan toprakların diplomatik yollar ile Suriye Devleti’ne iadesi edilmesi gerekecek. Ama şunu söyleyebiliriz ki, Suriyeliler’in verdikleri ulusal kurtuluş mücadelesinin zafere ulaşmasına çok az kaldı, eğer bölgedeki dış güçler arasındaki ittifaklar değişmezse... Değişebilir mi? Evet değişebilir, bu kaygan zeminde Astana ve Soçi süreçleri çöpe atılabilir. ABD ve bazı Avrupa ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran arasındaki her an sekteye uğrayabilecek bu ittifakın arasına kama sokmak için ellerinden geleni yapacaktır. İdlib’te olan bitenler sonucunda ciddi sorunlar yaşayan ittifakı yıkmak, ABD’ye yeniden Suriye işgalini ateşlemek için bir fırsat yaratabilir. Siz buna bir de Ukrayna’yı kaşımayı ekleyin. Bir değil, bu kez iki çatışma merkezi ile bu iktidar, yeniden Batılı emperyalistlerin yanında saf tutabilir. Tıpkı Suriye işgalinin başında olduğu gibi...


Ukrayna, başka bir gerilim noktası
Ukrayna tarihi acılı bir tarih... Aynı zamanda büyük savaş suçlarının işlendiği utanç verici bir mazisi var. Rusya’ya olan tarihsel kini sebebi ile İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler ile işbirliği yapmış, Yahudi katliamına gönülden katılan milyonların olduğu bir ülke. Nazizim bu ülkede hala çok canlı ve ciddi bir taraftar kitlesi de var. Şunu da söylemezsek haksızlık olur, gerek Çarlık Rusyası gerekse SSCB döneminde, Ruslar da az kötülük yapmamış. SSCB’nin dağılması ardından Ukrayna biri ‘turuncu’, ikincisi ‘kırmızıya çalan turuncu’ iki devrim benzeri ayaklanma yaşadı. İlkinin sonucunda ahlaksız ve dolandırıcı bir kadın siyasetçi geçti başa, ikincisinde ise Sağ Sektör denen azılı neo-nazilerin silahlı desteği ile gerçekleşen ayaklanma sonrasında, sağcı bir iktidar. Bu faşistlerin iktidarla organik ilişkisi sürüyor.
Sonra da ülkede Rus azınlık Moskova’nın desteğiyle iki ayrı devletçik kurdu. Ve Kırım, Ukrayna’dan koptu. Artık Rusya Federasyonu sınırları içinde yer alıyor. Yani aslına bakarsanız, Ukrayna topraklarında şu anda sıcak çatışmanın olmadığı fiili bir savaş var. ABD ve diğer Batılı güçler, Ukrayna’nın bu sağcı hükümetinin arkasında, neo-naziler ile de sıkı bir işbirliği içindeler. Rusya’nın yumuşak karnı olarak gördükleri bu coğrafyada, bir sıcak savaşı tetiklemek için ellerinden geleni yapıyorlar.

“Şan olsun Ukrayna”
İşte böylesi bir ülkeyi ziyarete gitti Recep Tayyip Erdoğan. Ve koltuğunun altında bir askeri işbirliği dosyası ile... Ukrayna Ordusu’na mali desteği de kapsayan bir işbirilğiydi bu. Bununla da yetinmedi, Ruslar için hakaret sayılacak bir söz de sarf etti, askerleri selamlarken, “Şan olsun Ukrayna” dedi. Bu selamlama biçimi İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler’den bile aşağılık suçlara imza atan Ukrayna faşistlerine ait. Ve sağcı iktidar bunu resmileştirdi neo-nazi ortaklarına jest olsun diye...
Yani eğer measj vermek istediyse Erdoğan, en kötüsünü verdi Moskova’ya!

İdlib’de neler oluyor?

Dönelim İdlib’e... Zira İdlib üçlü ittifakın yumuşak karnı. Rusya buradaki Çeçen teröristler başta olmak üzere tüm teröristlerin yok edilmesini istiyor. Suriye’de yenilgiye uğratılan hemen hemen tüm teröristlerin önemli kısmı, anlaşma gereği bu kente aktarılmıştı. Ve bu sorunun çözülmesi gerekiyordu. İhale de Türkiye’ye kalmıştı. Türkiye bu konuda isteksiz davranınca, Rusya destekli Suriye Ordusu da operasyonlara başlamıştı. Hala da ilerlemeyi sürdürüyor, hatta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözlem noktalarının bulunduğu yerlerde bile, gözlem noktasına dokunmuyor, ama ilerlemeyi sürdürüyor. Rusya, İran ve Suriye bu temizliği bitirmekte kararlı. Kabaca olup biten bu... Bunun sonucunda ise Türkiye sınırına mülteci akını başladı. Öyle milyonlarca falan değil AKP’lilerin dediği gibi ama oluyor. 

Akbabalar kapıda

İşte bu gerilim sonunda patladı ve Suriye Ordusu ile Türk askeri karşı karşıya geldi. Söylentiye göre bir gün önce de dört Rus askeri açılan ateşle öldürülmüştü. Kimin öldürdüğü meçhul... Sonra da pazartesi günü olan oldu.
Tüm bunlar gösteriyor ki, şu anda üçlü ittifak bıçak sırtında. Bu Ukrayna’ya kadar giden bir sorun haline dönüştü bile. Ve hiç hayra alamet değil. Zira kapıda ABD başta olmak üzere akbabalar bekliyor. Eğer akbabalar ittifakı çökertirse, bölge de ateşe düşecek.

  

  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar