Süleyman Karan

Süleyman Karan

Riya, rüya ve kabus...

"Bir gece ansızın gelebiliriz" diye diye başlayan Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatın başlamasından birkaç gün sonra, yine sadece bir günde ABD Başkanı Donald Trump'ın bir açıklamasıyla, bölgedeki tüm dengeler değişiverdi. Trump, geri çekilme kararını verirken, PYD ve Suriye Demokratik Güçleri'ne de bir adres gösterdi, Şam ile anlaşmaları gerektiğini açık açık dile getirdi. Garabet gibi görünen bu gelişme, çok belli ki, AKP-MHP ittifakının dışında tüm aktörlerle daha önce bu konuda bir uzlaşmaya varıldığını da gösteriyor. ABD, en azından Rusya ile görüşmüş, büyük olasılıkla da Rusya, Şam ve İran ile... Tabii ki tüm bunlardan önce de PYD ile... Artık hesapta stratejik ortağımız ABD ile Astana ve Soçi müttefikimiz, Suriye'de karşımızda. Suriye Ordusu, çok belli ki önceden haber verildiğinden, aynı gün içinde Menbic'e girdi bile... Büyük olasılıkla, dengelerin yeni baştan oluştuğu Suriye'de, çok kısa bir süre sonra, gerek ABD, gerekse Rusya, Şam ve İran aynı tezi gündeme getirecek: Suriye'nin tüm kuzey sınırlarını Şam yönetimi kontrol etmeli!.. İşte olması gereken, şimdi olmakta olan ve olacak olan da bu!
 

İhvan'ın yeni kabusu

Ne gariptir ki, İhvan'ın Ortadoğu hayalleri Suriye'de çökmeye başlarken, yine aynı gün İhvan'ın ilk kez iktidara gelip düştüğü Tunus'ta, sözde bağımsız bir İhvan yandaşı seçimleri kazandı. Ama Genişletilmiş Ortadoğu Projesi'nin öyle ya da böyle çöpe gideceği kesin. Bunu Barış Pınarı Harekatı'na karşı Arap Birliği'nin tutumundan anlamak mümkün. Katar dışında artık İhvan'ın ekseninde tek bir Arap ülkesi kalmamış görünüyor. Arap dünyasında bile İhvan'ın riyaları ve rüyaları işte buraya kadar...

Bir de AKP'nin ırkçılar tarafından desteklenen iktidarı var Türkiye'de, işte hepsi bu. AKP'nin de kitle tabanının hızla eridiği düşünülürse, bu İhvan denen siyasal islamcı akımın, bu coğrafyada artık can çekiştiğini söylemek mümkün.
Emperyalistler için en kullanışlı işbirlikçi olan bu münafıklar sürüsü, al takke ver külah siyasetleriyle birlikte tarihin çöplüğüne gidecek. Tabii böylesi ikiyüzlü bir siyaset, başka bir emperyalist güce eklemlenmek için her türlü oyunu yapabilir, ancak görünen o ki, eskisi kadar kullanışlı bir işbirlikçi gibi görülmüyor patronları tarafından.

Onların kabusu, bölgenin huzuru
İhvan, uzun yıllar boyunca Arap milliyetçiliğinin ve yine Araplar'a özgü darbeci bir sosyalizmin etkisi altında yeraltına itilmiş zehirli bir örgüttü. Daha öncesinde ise Naziler'i destekleyen, sonrasında işgalci Britanya'nın uşaklığı yapmış bir vatan hainleri güruhuydu. Tabii ki bunu kendi rüyalarını gerçekleştirmek için yapıyorlardı, rüya dediğimiz Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da, yani tüm Arap coğrafyasında, yayılmacı ve mezhepçi bir sünni devlet kurmaktı. Tek bir Arap devleti ve tek bir mezhep çerçevesinde, kalanları yok etmeye yeminli bir şoven-mezhepçi iktidar... Neyse ki bu rüyalarını milliyetçiler gömdü. İhvan, GOP ile bir kez daha rüya görmeye başlamıştı ki, işte bu rüya da Suriye'de kabusa dönüştü. Arap halkları da bu gözünü kan bürümüş örgütten yakasını kurtarmak üzere ve ne yazık ki biz de aynı örgütle mücadele edeceğiz bir süre daha... Rüyaları kabusa dönüşecek o kesin, ama bizim daha çekeceğimiz var! 

  

Önceki ve Sonraki Yazılar