Süleyman Karan

Süleyman Karan

VİRÜTİK YÜZLEŞME

İnsan türü, ilk kez ölümcül bir salgın ile yüzleşmiyor. Bu, eğer ki kötümser senaryo gerçek olursa, dünya tarihinin en tehlikeli salgınlarından biri olarak tarihe geçecek. Bundan önceki salgınlarda insanlığın verdiği sınavlar hiç de iç açıcı değil. Neredeyse, salgınlarda insan, insan olduğunu unutuyor, hastalık ile birlikte bütün ahlaki değerlerini yitiriyor. Kuzey Amerika Yerlileri’ni yok etmek için bir biyolojik silah olarak Avrupalı istilacıların kullandığı çiçek hastalığında olduğu gibi, geçmiş çok iğrenç örnekler ile dolu. Söz gelimi kara veba salgınında, komşunun komşuya yaptığı rezillikler hiç de az değil. Arazisine göz koyduğu komşusuna hastalık bulaştırmak için fareleri onun bahçesine mancınık ile atmak gibi... Veyahut cüzamlılara reva görülenleri tarih yazıyor. Bunlar, işin ahlaki boyutunun, türsel dayanışmanın bencillik karşısında nasıl çöktüğünün örnekleri.
Salgınlar türümüzün, felaketler karşısında ne kadar kırılgın olduğunu göstermek açısından pek çok ders içeriyor. Mesela felaket öncesi oldukça seküler ve rasyonel profil çizen tiplerin, çok kısa bir sürede nasıl akıllarını yitirdiklerine tanıklık ediyorsunuz. Bu büyük olasılık ile hep böyleydi, ancak çağımız Bilgi Çağı ya, sosyal medyada hemen herkesin ne denli saçmalayabildiğini, manyaklaştığını görme imkanımız var.

Neyi tebrik ettiniz ki siz?
Öncelik ile, hiç de şeffaf yönetilmeyen bir salgın ile mücadele sürecinde bulunuyoruz. Bunun yanı sıra, rakamlara bakıldığında, gidişat hiç de iyi değil. Sağlık personeline bile test uygula(ya)mayan bir kriz yönetimi var ve tüm bunlara rağmen, bir grup aklını yitirmiş, sosyal medyada “Covid-19 ile mücadele sürecini çok iyi yöneten Sağlık Bakanımız’a teşekkür ediyoruz” paylaşımları yapıyor. O Sağlık Bakanı ki, gerçekleri kapalı toplantıda açıklayan doktorlara, zorla özür dilettiriyor.
Aklını peynir ekmek ile yemiş bu güruh sandığınız gibi AKP’li ya da MHP’li değil üstelik, muhalif, çoğu da CHP seçmeni! Bunlar böyle bir saçma sapan paylaşım silsilesini Milli Eğitim Bakanlığı’na atanan Ziya Selçuk için de yapmışlardı. “Çok büyük bir eğitimci, seküler ve bilimsel bir kişilik” falan filan diye... Malum milli eğitimin durumu değil mi? Aynı şekilde bunları söyleyenlerin de zeka ve akıl durumu ortada!
Bunlar okumamış, laf ola beri gele tipler diyelim, çok olmalarına rağmen başka bir tanım bulamıyorum, her açıdan geriler sebep bu olsa gerek. İşin ilginci bu güruh, kendileri dışındaki herkesi de cahil bulur. Yani böyle saçma bir ortam var bu ülkede! Tek bir kitabı sonuna kadar okumuşlarsa bileklerimi keserim!

İlgi manyakları virüs gibi
Perşembe akşamı itibarı ile, komplo teorilerinden ve yalan dolandan enfekte olanların sayısı milyonlar. Kimi diyor ki, “Bu ABD’nin bir biyolojik silahı”, kimi diyor ki, “Kapitalizmin bir oyunu”... Bunları dile getirenler, ‘Öteki Gündem’ benzeri saçma sapan programlara çıkan gerizekalılar da değil, bazıları da sosyalist falan yani!

Küba histerisi
Gelelim işi ideolojiye ve siyasete bağlayanlara... Malum siyasal islamcılar için din istismarına devam etmek için bir fırsat ama emir demiri kesiyor, işte öyle ya da böyle cuma namazlarını yasaklamak zorunda kalıyorlar. Umreden dönen hacıların sadece bir bölümünün karantinaya alınmış olması ise Anadolu’da salgının yayılmasında en önemli etkenlerden biri olacak ve bunun tüm sorumluluğu da iktidarın üzerinde.

Önceki ve Sonraki Yazılar