Başkanlık sorunu nasıl çözülmeli

Fiili durumu, bir yerlere uydurmak olabilir, olabilir de bu uydurma kimseyi üzmemeli. Cumhurbaşkanı iddiasında haklı! Cumhurbaşkanı ve hükümet, ikisi de yürütmede ve ayrı güç olarak, ülkenin geleceğinde çatışma ortamını tehlikeli boyutlara taşıyacak hale geldiler.


Bugün için olmasa da, gelecekte Cumhurbaşkanı ile parlamento çoğunluğunda kurulan hükümetle ters düşülmesi öncelikle medyayı alt üst eder.


Medya deyip geçmeyin.

Diyelim ki, yandaş medya sizin favoriniz ve sokaklarda kestane satıyorsunuz. Ülke geleceğini
doğru okumak için yandaş basından 2 tane gazete alıyorsunuz. Tabi ki çok sayfalı olanları
tercih edeceksiniz. Aldınız ama işler kesat, zaman geçirmek için şöyle bir göz attınız. O da ne iki gazetede iki ayrı manşet. Birinde Cumhurbaşkanı faizler düşmeli diyor, diğerinde Başbakan Merkez Bankası bağımsızdır diyor. Al sana 3.dünya savaşı. Diyelim ki işinize Başbakanın
dediklerini yazan gazete geldi, iş kolay. Diğerini sekize böler ilk gelen müşterilere kestane
kabı yaparsınız.


Peki ya Cumhurbaşkanının dediği işinize geliyorsa ne yaparsınız. Bankada milyonlarınız var
ve kestane satıp günde 20 TL kazanırken, faizden ayda 100 bin kazanıyorsanız, al sana sorun.
Bu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık çatışmasının önüne mutlaka geçilmeli.


Başka sorunlar da çıkabilir. Bakanlar Kurulu toplantısı var ve Başbakan dalgaya düşüp, bakanları
topladı, Cumhurbaşkanı da sarayda bakanları bekliyor. Masada sular bile adamına göre ayarlanmış. Saray fotoğrafçıları makinelerini hazırlamış bekliyorlar. Ajanslarda flaş haber, Bakanlar Kurulu toplantısı bitti, önemli kararlar alındı. Allah muhafaza ne olur, düşünmek bile
istemezsiniz.

Zaten Avrupa Birliği’ne köpürmüş, ‘topunuzun…’ diye başlarsa ne olacak. Suriye S-400’lerle erketede, homurdanıp duruyor. Cumhurbaşkanı malumunuz zaten patladı. Başbakana kızıp Suriye’ye savaş açarsa ne olur halimiz. Bir de Irak faktörü var ki, bu Başbakan, Cumhurbaşkanı anlaşmazlığı için ateşten gömlek…


Başbakan düşmanlarımızı azaltmamız gerekir derken, Cumhurbaşkanı neredeyse Irak Parlamento binasını yıkacak. Başbakan bir daha, düşmanlarımızı azaltalım derse, Cumhurbaşkanı haddini bil diye çıkar da, hem Irak hem bizim Parlamentoyu yıkarsa nice olur halimiz.


Bu sorunu mutlaka çözmeliyiz! Ya Parlamentoyu kapatalım, ya da Cumhurbaşkanlığını Anayasa sistemimizden kaldıralım. Birinden biri kalsın, gül gibi geçinelim.


Bizim için hava hoş. Cumhurbaşkanlığı kaldırılırsa da, Parlamento kaldırılırsa da yılda 3 milyar dolar tasarruf ederiz. Hazır dolar da rekor kırmışken bu fırsatı kaçırmayalım. Hatta Trump görevi devir almadan bu işi bitirelim. Bakarsın üst akıl, doları düşürür, beklediğimiz tasarruf güme gider, Allah muhafaza.


Var mısınız ‘yazı-tura’ya?

Ne çıkarsa bahtımıza.

Bu kavgayı bitirelim.

Mızıkçılık yok ama.

Önceki ve Sonraki Yazılar