Bu iktidar kitap yasağına da başladı!

AK Parti iktidarı devrinde bunu da gördük.

Anti-kapitalist Müslümanlar grubunun liderlerinden İhsan Eliaçık’ın 2019 yılında yayınlanan “Yaşayan Kuran, Nüzul Sırasına Göre Türkçe meal” yasaklanmasına ve toplatılmasına karar verildi.

 

****

 

Süreç şöyle gelişti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, kitap hakkında 23 sayfalık bir rapor tutarak Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu.

23 Ocak 2023 tarihinde yapılan başvuru üzerine İstanbul Birinci Sulh Ceza Hakimliği, depremin olduğu gün 6 Şubat 2023 tarihinde şu kararı verdi:

Müellifi R. İhsan Eliaçık olan ‘Yaşayan Kuran Nüzul Sırasına Göre Türkçe Meal Tefsir” isimli eser ile ilgili mealin İslam dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içermekte olduğu anlaşıldığından 5187 Sayılı Basın Kanunun 25/2 maddesi uyarınca basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesine, elde edilen derginin tüm nüshalarına el konulmasına (toplatılmasına)…”

 

*****

 

Yazıda dergi denmesine bakmayın, dergide bir tanıtım yazısı var.

Esas konu İhsan Eliaçık’ın namaz ve hacla ilgili yorumundan rahatsız olan AKP iktidarının yeni vesayet kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece kendi yorumunu dayatması, geçerli kılmasından ibaret…

 

*****

 

Avukat Şakir Çalışkan, kitabın yazarı İhsan Eliaçık hoca ile görüştüğünü belirterek, “Tebligat whatsapp yoluyla yapıldı ki, böyle bir yol hukukta yok. Kaldı ki ne dinen  ne de hukuken bu yasaklamanın bir dayanağı yok” dedi.

 

****

 

Bu yazının dipnotu: 12 Eylül öncesinde ve sonrasında yasak yayın ele geçirildi sözlerini çok duyardık. Kütüphanelerimizdeki kitaplara dikkat ederdik. 21. Yüzyıl oldu hala kitap yasaklamaya devam ediyoruz.

 

TELE1 ile Ekşi Sözlük yasakları!

 

Siyasal iktidar, yandaş müteahhitler eliyle medyanın önemli bir kısmını kendine bağladı.

25 kanaldan iktidar borazanlığını yapan kanallar inandırıcılığını yitirince, millet alternatif-muhalif medyaya yöneldi.

KRT, Fox, Halk TV’nin yanı sıra Tele1 en çok izlenen kanallar arasına girdi.

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil’in Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik sert eleştirilerini bahane eden RTÜK Tele1’i üç gün karartma cezası verdi.

 

****

 

Öte yandan Türkiye’nin en etkili mecralarından Ekşi Sözlük’e de erişim engeli getirildi.

İnci Sözlük ile Uludağ Sözlük bu olayı protesto ederek, Ekşi Sözlük’e destek verdi.

 

****

Bu yazının dipnotu: Ben de Haberalmedya’nın canlı yayında, Tele1’e uygulanan karartmayı protesto etmek amacıyla bir dakikalığına ağzımı bantladım.

 

ff6a8a97-73f2-4445-9447-ef74def0a1ce.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar