Çanakkale’de Mustafa Kemal’in izleri!

Yıl 1916...
Osmanlı İmparatorluğunun Genelkurmay Başkanlığı "Harp Tarihi" adlı bir dergi yayınlıyor.
Bursa Jandarma Taburu'nun ana üs merkezinin bulunduğu Çanakkale-Gelibolu-Kireçtepe Şehitliğinde top mermilerinin üst üste dizilmesiyle yapılan bir anıt bulunuyor.
Miralay Mustafa Kemal, Anafartalar çarpışmasında İngilizlerin kuzeyden kuşatmasına izin vermeyen Bursa Jandarma Taburu'nun koruduğu bölgeyi ziyaret ediyor ve tarihe geçen bu fotoğrafı çektiriyor.
Çanakkale Savaşları'nın üzerinden daha yıl bile geçmeden derginin kapağını Mustafa Kemal Atatürk'ün Kireçtepe'de çekilen bir fotoğrafı süslüyor.

whatsapp-image-2022-03-18-at-12-57-25.jpeg

****

İşte sadece o fotoğraf bile Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün önemini ortaya koymuyor mu?
Siyasal önyargılarının tutsağı olmuş bir kısım tarihçi (!) Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal'in rolünü küçümsemek için ellerinden gelen yalanı söylediler, yazdılar ama O'nu ne Çanakkale'den ne de Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndan silebildiler.

whatsapp-image-2022-03-18-at-12-59-59.jpeg

***

Çanakkale Savaşları'nda Mustafa Kemal Atatürk'ü gölgelemeye yönelik çabaya karşı önemli bir çalışmayı Bursalı gazeteci Tayfun Çavuşoğlu yaptı.
"Çanakkale 1915-Yalanlar, İftiralar, Polemikler" adıyla yayınlanan kitabın birinci baskısı tükendi bile...
Tayfun Çavuşoğlu'na "Çanakkale Savaşı'nda Mustafa Kemal'in rolü nedir?" diye sordum bir kez daha...
Yanıtı kısa ve özdü:
"Çanakkale 1915, Mustafa Kemalsiz anlatılamaz. Adı zikredilmeksizin anlatılırsa eksik olur, yanlış olur, yalan olur, çok büyük haksızlık olur!"

****

Sonra da yandaş tarihçilerin (!) Mustafa Kemal'i küçümsemek için kullandığı "O sadece bir yarbaydı" tezine öldürücü darbeyi vurarak başladı ayrıntıları anlatmaya:
"Yarbay Mustafa Kemal'in ilk görevi 19. Tümen Komutanlığıdır. Emri altındaki birliğin asker sayısı bakımından, rütbesi aslında tümgeneralliğe eşittir. (Kısa süre sonra albaylığa terfi eden-YB) Mustafa Kemal, albay rütbesiyle Anafartalar Grup Komutanı olarak fiilen orgeneral yetkisi kullanmıştır. Ağustos ayındaki Anafartalar savaşında, Gelibolu yarımadasındaki tüm Türk birliklerinden oluşan Osmanlı 5. Ordusu'nun yarısından fazlasına (toplam 18 tümenden 10'una, yani 3 kolorduya) komuta etmiştir."
Tayfun Çavuşoğlu, 9-10 Ağustos günleri Anafartalar ve Conkbayırı'nda Mustafa Kemal'in karşısına 9 İngiliz generalin çıktığını, bunlardan üçünün savaş meydanlarında öldüğü bilgisini veriyor. Bir de ağır yaralı general var.
Yani diyor ki yazar Çavuoğlu, karşısında bu kadar generalin olduğu bir savaşta, siz Mustafa Kemal'i yarbay diyerek küçültemezsiniz!

****

Bu büyük komutanın, Divanı Harp'te asılma riskini göze alarak savaşın kaderini değiştirmesini de şöyle anlatıyor:
"Osmanlı 5. Ordu Komutanı Liman Von Sanders'in Çanakkale Savaşı'nın ilk gününde aldığı yanlış savunma düzeninin yol açabileceği 'savaşı başladığı gün kaybetme' riskini ortadan kaldıran, yarbay rütbesindeki bir tümen komutanının hiç çekinmeden inisiyatif kullanmasıdır. Bu durum İngiliz savaş tarihinde de dile getirilir, biraz hayret, biraz da övgüyle anlatılır."

 

****

Tayfun Çavuşoğlu, savaş sonrasında yayınlanan İngiliz belgelerinde çıkarmanın Arıburnu ve Seddülbahir üzerinden planlandığını, İngilizlerin Conkbayırı'nı aşarak Kocaçimen üzerinden Çanakkale'nin tümüne egemen olacaklarını düşündüklerinin ortaya çıktığını kaydediyor.
Eğer İngilizler bu tepelere hâkim olsalardı, Türk topçusunun ateşine maruz kalmadan, donanmaları boğazdan geçecek ve İstanbul kapıları önlerine açılacaktı.

***

Ordu komutanın aksine emir veren, bu riski göze alarak savaşın kaderini değiştiren Mustafa Kemal onun için kahraman olarak tarihe geçti.
Bazıları ne yaparsa yapsın, Mustafa Kemal'in izlerini silemez!

***

Bu konuda bir diğer kanıt da şu...

whatsapp-image-2022-03-18-at-13-00-17.jpeg
29 Ekim 1915 tarihli Tasvir-i Efkar gazetesinde Mustafa Kemal'in resmi basılmış ve altına "Doğuştan yiğitlik ve kahramanlık harikaları ile temayüz etmiş Miralay Mustafa Kemal Beyefendi" yazılmıştı.
Ayrıca Mustafa Kemal'in bu savaş nedeniyle aldığı çeşitli madalyaları var.

***

Bence en büyük kanıtlardan biri de 10 Mayıs 1915 günü Mustafa Kemal Atatürk'ün Arıburnu muharebelerini yönettiği yere "Kemalyeri" adının verilmesiydi. Osmanlı verdi bu adı Cumhuriyet değil!

whatsapp-image-2022-03-18-at-13-01-08.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar