Taliban ateşinde kavrulan Afgan kadını!

2021 Ağustos ayında Taliban'ın yönetime gelmesinden sonra, kadınların-kız çocuklarının Afganistan'daki hayatı bir günde değişti.

Kadınlar toplumun dışına itildi, eve kapatıldı.

Artık dünyaya kafes ardından bakıyorlar.

 

****

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yeryüzünün Afgan kadınları için ayağa kalkması lazım ama orada kadınlar, kız çocuklarının yaşamaya devam ettikleri trajedi unutuldu.

Savaşın ateşinin harlandığı bir dönemde unutmayalım ki, Afgan kadını kafesin ardından dünyaya bakmaya devam ediyor.

 

****

 

BBC'nin 2021 yılında 100 Afgan kadınlarının ünlülere yazdıkları mektupları yayınlamıştı.

Rohila adlı17 yaşındaki bir öğrencinin mektubu çok etkileyiciydi.

Genç kızlığa adım atan Rohila, 2012 yılında kız çocuklarının okuması için sesini yükselttikten sonra Taliban üyeleri tarafından başından vurulan Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai ile mektuplaştı.

İşte o mektup ve yanıtı:

Sevgili Malala,

Her sabah ‘Okula geç kaldım’ diye uyanıyorum ama sonra okulumun kapalı olduğunu hatırlayıp üzülüyorum. Tuktuk (bir ulaşım aracı) erkek kardeşlerimi alıp götürürken, ben geride kalıyorum.

Yakınımdaki okulların açıldığını, arkadaşlarım ve öğretmenlerimle görüşebileceğimi duymak umuduyla haberleri izliyorum. Sırf kadın olduğumuz için en temel eğitim hakkından yoksun kalmamıza öyle üzülüyorum ki...

Eski kadın öğretmenlerimi merak ediyorum. Ailelerinin tek geçim kaynağı onlar ve aylardır bir maaş almadılar.

Kendi kendime bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ama öğretmen olmayınca çok zor. Laboratuvarda deney yapmayı ve bir zamanlar olduğu gibi hitabet yarışmalarına katılmayı özlüyorum.

Çocukken babam bendeki öğrenme merakını geliştirmek için İngilizce çizgi romanlar getirir ya da televizyonda bilim programları izlettirirdi.

Umarım dünya bizi unutmaz ve yıllarca süren çabalarımızın heba olmasına izin vermez. Umarım bizi savunur ve Afganistan'da kız çocukları ve kadınların haklarına kavuşmalarına yardım ederler.

 

****

 

Malala Yousafzai Afgan kızına yanıtı da şu oldu:

Sevgili Rohila,

Şunu bil ki yalnız değilsin. Ben de Pakistan'da silahlı adamların evimi bastığını ve kız okullarının kapatıldığını gördüm. Yarının ne getireceğini bilmemek, bir daha hiç okula gidememekten korkmak nedir biliyorum.

Taliban Kabil'i ele geçirdiğinde, bana sıktıkları kurşunun etkilerini gidermek için son 9 yıldır, altıncı kez ameliyat olmak üzere hastanedeydim. Haberleri izledim ve Afgan kadınlarıyla kız çocuklarının sokaklarda eşit haklar için protesto ettiklerini gördüm. Tarihin tekerrür ettiğini görmek kalbimi parçaladı.

Tüm kızlar okula gitse, her sektörde lider rolü üstlenebiliriz. Kendimizi daha iyi savunabilir, dünyanın daha iyi bir yer haline gelmesine yardımcı olabiliriz. Daha çok eğitimli kadın olması, aşı geliştirilmesi, iklim sorununa çözüm bulunması gibi konularda ilerleme sağlanmasına katkıda bulunabilir. Gelecekte bunu görmek istiyorum.

Eğitim ve eşitlik için her gün verdiğim mücadelede seni, bilime olan merakını ve tıpkı benimki gibi okumanı isteyen babanı düşüneceğim. Öykünü paylaşmaya ve bu konuda çağrıda bulunmaya devam edeceğim.

Senden tek istediğim, kendine olan inancını kaybetmemen. Sen her şeyi yapabilecek güçtesin.”

Önceki ve Sonraki Yazılar