Tayyip Erdoğan’ın sorularına Kılıçdaroğlu yanıt vermelidir!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bugün bazı sorular sordu.

Erdoğan soruların başında ve sonunda, eğer Kılıçdaroğlu bu sorulara açık, net ve samimi yanıtlar verirse ‘muhatap’ alacağını söyledi.

Bu muhataplığın ölçüsü nedir bilmiyorum; acaba televizyon tartışmalarına çıkmayı düşünecek mi?

Veya CHP Genel Merkezi’ni ziyaret mi edecek?

 

****

 

Her neyse, bir CHP üyesi ve gazeteci olarak bu soruların önemli bir kısmına Kılıçdaroğlu’nun mutlaka yanıt vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Sorular şöyle:

Birinci sorum, PKK’dan YPG’ye bölücü terör örgütünün bütün unsurlarını, DHKP-C’den TİKKO’ya, FETÖ’den DEAŞ’a tüm terör örgütlerini, siyasi uzantıları, medya destekçileri, yurt dışında bağlantılarıyla birlikte en şiddetli şekilde lanetliyor mu? Lanetlemiyor mu?

İkinci sorum, Türkiye’nin PKK ve YPG’ye karşı yürüttüğü sınır ötesi harekatlarını destekliyor mu, desteklemiyor mu?

Üçüncü soru, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği tartışmalarında bir kez daha ortaya çıkan, batının terör örgütlerine ve ülkemizin milli çıkarlarına yönelik riyakar tutumuna karşı kendi devletinin izlediği politikaların yanında mı, değil mi?

Dördüncü soru, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege’de, sınır hattından kalıcı ekonomik bölgeler oluşturma çabalarına kadar verdiği mücadelede ülkesinin safında mı, karşımızdakilerin safında mı?”

 

 

****

 

Erdoğan’ın bundan sonraki soruları kesinlikle iyi niyetli değil… Ama buraya kadar olan sorulara CHP’nin iktidar olması gerektiğini savunan birisi olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun açık, net ve tatmin edici bir yanıt vermesini bekliyorum.

 

****

 

Beşinci soruyu ele alalım.

Ne diyor Erdoğan “Dünyanın salgın ve savaş sebebiyle yaşadığı krizin, ekonomik boyutunun ülkemize etkilerine karşı sürdürdüğümüz mücadeleye en azından ilkesel düzeyde destek veriyor mu, vermiyor mu?”

Ülkedeki ekonomik krizin en önemli nedeni Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuçtur” şeklindeki dogmatik anlayışıdır.

Evet dünyada ekonomik kriz var ama neden en çok etkilenen biziz? Neden en büyük enflasyon Türkiye’de? Neden Merkez Bankası rezervlerimiz eksi 61 milyar dolar?

 

****

 

Salgına gelince, evet Tayyip Erdoğan salgına bilimsel şekilde yaklaştı. Brezilya, İngiltere ve ABD başkanı gibi saçmalamadı.

Ancak CHP’li belediyeleri mücadeleye katmamak için beş maske dağıtamadığını da biliyoruz.

Dahası AK Partili belediyeler istedikleri yardımı yaparken, CHP’li belediyelerin hesaplarına bloke konuldu, hala paraları ödenmedi.

 

****

 

Erdoğan’ın altıncı sorusu şu:

Mahkeme kararları ve kurum açıklamalarıyla yalan olduğu tescil edilmiş iddiaları bir kenara bırakıp, siyaseti ülkenin ve milletin ali çıkarları üzerinden yürütmeye var mı, yok mu?”

Hiç kusura bakmasın, burada esas soru şu?

Cumhurbaşkanın yakınları Man adasında neden şirket kurar?

 Dahası Türkiye’de diyelim ki en güzel işleri yapan iki vakıf olsun, ikisinin de yönetiminde Erdoğan’ın kızı ve oğlu, parayı Amerika’da bir başka vakfa gönderiyorlar. Orada yine yönetici kendi çocukları! Neden?

Gönderilen paraların kaynağı ne?

Amerika’nın en lüks semtinde niçin ‘yurt’ yapılıyor?

Bu sorulara önce kendisi yanıt vermeli!

 

****

 

Yedinci soruya gelirsek…

Siyasi stratejilerini yabancı ülke temsilcilerine hazırlatmak ve ona el atmak yerine kendi partisinin mensuplarıyla ve ülke kamuoyuyla belirlemeye yönelecek mi, yönelmeyecek mi?”

Bu Süleyman Soylu’nun ortaya attığı bir iddia… 10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklamayan Soylu’nun bu iddiasını ciddiye almak doğru mu? Kaldı ki sorunun muhatabı İçişleri Bakanı’dır öncelikle…

 

****

 

Yazıyı uzatmamak için diğer soruları da geçiyorum. Çünkü yanıt almak için sorulan sorular değil, tam tersine kişisel yorum içeren, önyargılı sorular…

Sadece son soruda ‘Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?” diye soruyor ki, bu konudaki Millet İttifakı’nın tavrı net: “Seçim tarihi açıklanmadan aday belirlenmeyecek!

Madem öyle Cumhurbaşkanı Erdoğan da kendi adaylığını açıklamalıdır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar