Hatay EXPO2021 teması ‘Medeniyetler Bahçesi’

Hatay EXPO2021 teması ‘Medeniyetler Bahçesi’

Medeniyetler şehri Hatay’ın ev sahipliği yapacağı Expo 2021 Fuarının teması 'Medeniyetler Bahçesi' olacak.

Expo 2021 Fuarının temasının 'Medeniyetler Bahçesi' olacağını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doçent Doktor Lütfü Savaş, “Hatay, 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapıyor. Öte yandan endemik bitkiler konusunda çok zengin illerden birisi. 2 bin 500 çiçeği var. 250 civarında kendine has çiçeği bulunuyor. Hatay’da 600 çeşit yemek çıkabiliyor. UNESCO’nun gastronomi şehirlerinin en başarılısı olmasını istiyoruz” dedi.

Hatay'ın 1 milyon 610 bin nüfusu olduğunu dile getiren Savaş, “6 ilçemiz Suriye'ye komşu, 7 ilçemizin de Akdeniz'e kıyısı var. Hatay, 23 medeniyetin 13'üne ev sahipliği yaptığı için tarihsel ve kültürel birikimi olan çok önemli bir şehir. Hatay gastronomi şehri olduğu için buna uygun bir şekilde projelendirdiğimiz lokantalar var. Seralardan organik tarım yapıp orada ürettiğimiz sebzeleri gastronomi evlerinde değerlendireceğiz. UNESCO tarafından tescillenmiş 36 gastronomi şehri var, bunların hem bahçesi hem lokantaları olacak. Antakya'da ise Hatay ürünleri olacak. Bunun içinde biyolojik göletler, kültür alanları, tıbbi-aromatik bitki bahçesi olacak. 2021 Nisan ayında sizleri Hatay'a bekliyoruz” dedi.

Suriye’deki iç savaştan önce Hatay’ın yılda 360 bin turist ağırladığını kaydeden Savaş, EXPO ile bunu 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “İstanbul, Ankara, Londra, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli. 8 yıl boyunca savaşla yatıp kalkan bir şehrin moral motivasyona, gelecekle ilgili umutlara ihtiyacı var'' dedi.

Antakya Defne ve Arsuz İskenderun bölgelerinde yapılması planlanan 2 ayrı EXPO bahçesinin Hatay’ın 5’te 3’üne hitap ettiğini söyleyen Savaş, “Dünya mutfağını İskenderun’a taşımayı hedefliyoruz. UNESCO tarafından gastronomi şehri seçilen tüm illeri bekliyoruz. Şehrimiz İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Bu yüzden Çin’e kadar uzanan İpek Yolu üzerindeki tüm ülkeleri de bekliyoruz. Bilim, kültür, sanat, eğitim, eğlence ve botanik konusunda kalıcı bir alan hazırlıyoruz. Bu alana 3 bin 500 kişilik bir amfi tiyatro yapacağız. İskenderun’da aynı şekilde 175 dönüm arazi içerisinde spor kompleksi de yapacağız. Faaliyetlerimiz ileriye yönelik umut veren sportif ve kültürel faaliyetler” dedi.


YURT HABER