Katledilen üç kadının anısı Çiğli'de yaşayacak

Katledilen üç kadının anısı Çiğli'de yaşayacak

Cinayet kurbanları Ceren Özdemir, Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Akta’nın adlarının verildiği Çiğli’de ki parkların açılışı CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın katılımı ile gerçekleştirildi.

Çiğli Belediyesi tarafından Köyiçi ve Balatçık mahallelerinde yapılan iki parka kadın cinayetlerinde kurban giden üç ismin adı verildi. Ordu’da katledilen 20 yaşındaki balerin Ceren Özdemir’in adının verildiği park Balatçık Mahallesi’nde, Çiğli’de öldürülen kardeşler Fatma Akta ve Habibe Çevik’in isimleri ise Köyiçi Mahallesi’nde bulunan bir parka verildi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığına seçilen Aylin Nazlıaka’nın da katıldığı açılışa CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Koronavirüs salgını sebebiyle törende sosyal mesafe ve maske kurallarına özen gösterildi. Törene katılanların ateşi ölçüldü.

Törene Ordu'dan telefonla bağlanan Ceren Özdemir’in babası Yılmaz Özdemir, kızının isminin parka verilmesinden kaynaklı teşekkür etti.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATILSAYDI TÜM KADINLAR HAYATTA OLURDU”
Açılışta ilk konuşmayı hayatını kaybeden Fatma Akta’ın kızı Figen Akta yaptı. Akta açıklamasında  “Biliyorsunuz geçen sene 19 Ağustos'ta annem öldürüldü. Pes etmedim. Annem bana her ne olursa olsun yüzünden gülümsemeyi eksik etmememi söyledi. O yüzden annemin mezarını kazarken gülümsedim. Çünkü ona söz verdim. Buraya geldiğimde ilk günkü haberi aldığım anı yaşıyorum. Bana cenazesini göstermediler bile. Ancak söylenen o güzelliğini hiç kaybetmedi. Söylenen sadece gözlerinin altında morluk olduğuydu. Eğer İstanbul Sözleşmesi yaşatılsaydı tüm öldürülen kadınlar hayatta olacaktı. Ancak şu an tek yapabildiğimiz şey hayatını kaybeden kadınların mezarına çiçek dikmek” dedi.

NAZLIAKA’DAN CİNAYETLERE TEPKİ: BU BÖYLE DEVAM ETMEZ
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadınların mücadelelerinde arkalarında olacaklarını söyledi. İstanbul Sözleşmesine vurgu yapan Nazlıaka “Kadınlarımız İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için katlediliyor. Katiller sadece duruşma esnasında ‘efendi durdu’ diye iyi hal indirimi alıyorlar. Kadınlar ise sadece kadın oldukları için katlediliyor. Buna hep birlikte dur demeliyiz. Bu sadece kadınların dur diyeceği bir mücadelede değil. Aksi takdirde var olamayız. Toplumun yarısını ötekileştirerek hiçbir şekilde var olamayız. Yaşam hakkından kastettiğimiz eşit haklar çerçevesinde onurlu bir yasam sürdürebilmeyi kapsar. Yüz yıllardır kadınlar hakları için mücadele ediyor. Ancak görüyoruz ki AKP iktidarında bırakın yeni haklar kazanmayı, var olan haklarımızı kaybetmeme mücadelesi veriyoruz. Kadınlar şiddet sarmalı içindeyken, ülkeyi yetenekleri İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı geri çekmeyi düşünüyorlar. İstanbul Sözleşmesi bizim kırmızı çizgimizdir… Buradan iktidarı tekrar uyarıyoruz. Biz kadınların nasıl giyineceğine ne yiyeceğine nasıl davranacağına kadar karışma hakkı görenler, kadın cinayeti olunca kafalarını kuma gömüyorlar. Bu isimler, bu yaşananlar asla unutulmayacak. Bakanlığın isminden bile kadın ismini sildiler. Biz kadın arkadaşlarımız kaybettiğimizde artık bu son olsun dedik. Ocak ayından beri şüpheli ölümlerle birlikte 285 kadın hayatını kaybetti. Yani baktığımızda 24 saatte birden fazla kadın hayatını kaybediyor. Bu böyle devam edemez. Biz eşit yurttaş haklarımızdan da asla vazgeçmeyiz.   Budan sonra hiçbir kadın yalnız yürümeyecek. Cumhuriyet Halk Partisi her kadının yanında olacak. Kadın erkek bu mücadeleyi birlikte vereceğiz” dedi.

GÜMRÜKÇÜ: FİGEN’İN ARKASINDA 200 BİNLİK BİR ÇİĞLİ VAR
Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise “Çok zor şartlarda çalışıyoruz. Pandemi bizi sizi bütün insanlığı yordu… Bugün burada açılış bile yaşama isteğimizden kaynaklı bir isyan. Hayat hepimizin için önemli ancak bu hayatları söndüren caniler… Bu caniler doğuştan böyle olmuyor. Biz belediyeler sivil toplum örgütleri hep birlikte o birlikte canileri yetiştiren bataklığı kurutmak için mücadele edeceğiz. Figen bizim kardeşimiz… Arkasında 200 binlik bir Çiğli var. Ceren’in babasını dinledik ama o da bütün Türkiye’nin yüreğini acıttı. Bugün maalesef ülkemiz ülkenin yarısını oluşturan kadınlara yönelik yanlış, olumsuz uygulamalarla karşı karşıyayız. Kadınların bu mücadelesinde biz erkekler olarak onların arkasında değil yanında durmalıyız. Bu bilinçle hareket ediyor Çiğli Belediyesi… Bu isimleri yaşatma karar alan Çiğli Belediyesi meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonrada kadına yönelik mücadelede yerel yönetimler ne yapabilirse hayata geçireceğiz. Önümüzdeki hafta hayata geçireceğiz. O toplu sözleşmede İstanbul sözleşmenin maddelerini iki taraflı olarak yazdık” dedi.

“ARTIK ŞİDDET SON BULSUN”
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç  yaptığı açıklamada “Figen’in annesi ne ilk ne son. Ceren de ne ilk ne son olacaktır. Biz istiyoruz ki artık şiddet son bulsun. Figen’in dediği gibi uluslararası bir sözleşmeye ev sahipliği yapmış ülke olarak buna en çok bizim sahip çıkmamış lazımken şuan çıkıp çıkmamayı tartışıyoruz. İnsan haklarının peşindeyiz. Cinsel eğilimi ne olursa olsun şiddete karşıyız. Bunların sebebi yoksulluk, ekonomik sıkıntı, ülke koşullarının yeterli olmamsı. Bütün bunları düzeltmemiz gerekiyor. Erkek egemen toplum anlayışından çıkmamız gerekiyor. Bunların en başında da aile geliyor. Figen’in babası normal bir koşullarda büyüse, eğitim alabilseydi bu şiddet olur muydu olmaz mıydı? Büyük ihtimalle olmazdı” diye konuştu.

Törende yapılan konuşmaların ardından parkın açılış gerçekleştirildi.