40 yıllık tohumlar şifa dağıtıyor

40 yıllık tohumlar şifa dağıtıyor

Iğdırlı çiftçi Alican Açkan ninesnin sandığında tohum buldu, hayatı değişti

Iğdır'ın Oba köyünde çiftçilik yapan Alican Açkan anneannesinin sandığında 40 yılldır saklı bulunan Güz Karpuzu tohumlarını ekme kararı aldığını ve ilk etapta 500 metrekarelik bir alana ektiğini belirtti. Açkan, yöre halkının "Cile Karpuzu" olarak da adlandırdığı Güz Karpuzlarını "Özellikle hastalar ve hamile kadınlar talep ediyor. Şimdi kışa girdik, çok istek var. Daha fazla üreterek yoğun taleplere yetişmek istiyorum" dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü de destekliyor

Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Yolcu ekilen tohumun 40 yıl önceki karpuz olduğunu belirterek, tamamen doğal olan bu Güz Karpuzlarının genetiğiyle aynanmamış dedi. Yolcu, “Günümüzde tohum piyasasını fazlasıyla sarmış ve zararları her geçen gün biraz daha fazla ortaya çıkan genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılan mücadelede, yerli tohumun önemi bütün dünyaca anlaşılmıştır. Ülkemiz de yerli tohum üretimine büyük bir hız vererek, bu zararlı tohumlarla mücadele içerisindedir. İlimize bağlı Oba köyünde ikamet eden çiftçilerimizden Alican Açkan, dededen kalma eski eşyaların arasında bulduğu karpuz tohumlarını ekerek ürettiği karpuzdan önemli verim aldı.” dedi.

Iğdırlı çiftçi Alican Açkan ise, “Bulduğumuz tohumu yetiştirdim ve güzel verim aldım. Iğdır’a özgü bir tat olan bu karpuzu daha çok geliştirmek istiyorum. Bu karpuz çok doğal ve organik. Önce 500 metrekare alanda denedim. Önümüzdeki yıl bunu 5 dönümlük tarlada yetiştirmeyi planlıyorum. Ürettiğim karpuz çok büyük rağbet görüyor. Kilosu 15 liradan alıcı buluyor. Özellikle hastalar ve hamile kadınlar talep ediyor. Şimdi kışa girdik, çok istek var. Daha fazla üreterek yoğun taleplere yetişmek istiyorum.” dedi.