İncirlik'in 60'ncı yıldönümü

Önümüzdeki yıl İncirlik Hava Üssü'nün kuruluşunun 60'ncı yıldönümü.

Pentagon görkemli bir tören yapmayı planlıyor.

Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'ne karşı kurulan İncirlik, Irak'ın kuzeyinde ' uçuşa yasak bölge'nin denetlenmesi dahil Orta Doğu ve Orta Asya'da farklı görevler üstlendi.

Pentagon yeni yılda AKP Hükümeti'yle İncirlik için yaptığı pazarlığa devam edecek.

Başkan Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen'ın önümüzdeki haftalar görüşmelere devam etmek üzere Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Türkiye ile yürütülen görüşmelerde, Suriye sınırında uçuşa yasak ve güvenli bölge oluşturulması yönünde bir plan bulunduğu iddiaları ABD tarafından yalanlanmıştı
ABD Yönetimi, IŞİD'e karşı en etkili olun baskı altında tutmak ve İncirlik Hava Üssü'nün koalisyon uçaklarına açılması olduğunu savunuyor.

AKP Hükümeti ise Türk sınırına yakın bir uçuşa yasak ve güvenli bölge kurulmasını, buna karşılık İncirlik üssünün IŞİD'e karşı hava saldırıları için koalisyon uçaklarına açılacağı söylüyor.

Türkiye'yle görüşmeleri yürüten John Allen, haava operasyonlarının başaarılı olduğunu ve IŞID'in en büyük geliri olan petrol ticaretine önemli darbe vurulduğunu söyledi.

Allen, ancak IŞİD’in tümüyle etkisiz hale getirilmesinin zaman alacağını bildirdi.

Obama'nın temsilcisinin Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklama, Washington'un politikasında bir değişiklik olmadığını gösteriyor.

Allen'e göre, bundan sonraki aşamalarda örgütün silah temin etmesinin engellenmeye çalışılacağı ve örgütle ideolojik olarak da mücadele edilecek.

 


Önceki ve Sonraki Yazılar