Türkiye'deki ulaşım uygulamaları

Bir süre önce Türkiye'deki taksi programlarından biri ile yaşadıklarım üzerine, İngiltere'de "halo" taksi hizmetini kullanmış biri olarak iphone üzerinden taksi uygulamalarına küsmüştüm. Ancak geçen hafta Mersin'deydim bir an taksi gerekti, taksibul’u bir ara denemek için indirmiştim. Büyük ümitsizlikle uygulamayı çalıştırdım. Kader bana bir oyun oynadı. Harika bir taksi geldi. Takside wifi, isterseniz tablet bile var. Taksi, Kader Taksi durağının ortağı Suzan hanımın. Kendisi kullanıyor. Resmen taksiye kadın eli değmiş. Tertemiz. Kokmuyor. Belli ki işini severek yapıyor. Sizinle haberci arkadaşlar röportaj yaptı mı dedim. Gazetedeki röportajlarını gösterdi. Televizyonların dikkatini henüz çekememiş. Ülkenin her yerinde taksiye binmiş biri olarak bundan temiz, düzenli bir taksiye binmedim. Arkasından attığım tweetle bunu ilan ettiğimde, "taksibul" un yetkilileri bana ulaşıp, sizin aracılığınızla Suzan hanımı ödüllendirmek istiyoruz dediler. Taksibul'un iyi taksilere verdiği dört adet teker hediyeyi ben Suzan hanıma ilettim. Hem harika bir hizmet hem de taksisini de müşterisini de onurlandırıyor.

Taksiye alternatif ulaşımlar

Geçen yıl içinde bir konuşma yapmak için Gaziantep'e günübirlik bir ziyarete gittim. Malum günübirlik ziyaretlerin en kötü tarafı, sabah çok erken çıkma ve akşam geç dönme durumudur. Üstelik organizasyonu yapan kurum ters yakadaki havalimanına bilet almıştı ve ben yoğunluğumdan bunu ancak son dakikada fark ettim. Bu nedenle evden sabahın dördünde çıkmak zorunda kalacak ve akşam yorgun argın dönecektim. Bu şartlarda araba ile gitmek çok doğru olmayacaktı. Ben de uygun bir ulaşım yöntemi aradım.

Malum birçoğunuz gibi ben de başkasının aracına binmekten pek hoşlanmıyorum. Hele bu kadar riskli bir programı, piyangodan ne çıkacağı belli olmayan taksilerden birine binerek değerlendirmek tam anlamıyla bir intihar gibi geldi bana.

Bee34 uygulaması

Bir anda Facebook'da reklamlarını gördüğüm Bee34 servisini hatırladım. Daha önce bakmıştım, havaalanı transferlerini lüks özel araçlarla yapıyorlardı. İngiltere'deki servisin neredeyse aynısıydı. Ben de hazır bu şansı değerlendirmek için bir rezervasyon yaptırmak istedim. Ancak ilk aklıma gelen sosyal medya konusundaki başarılarını test etmek oldu. Twitter üzerinden bir mesaj attım. Anında geri dönüş yaptılar. Arkasından fiyat listelerini email adresime istedim. Çok kısa zamanda hem de yetkili kimse onun üzerinden geri dönüyorlardı. Cep telefonu numaramı aldılar. Daha sonra da rezervasyonum gerçekleşti. Buraya kadar sistem on numara işliyordu. Tabii bütün basın mensupları gibi benim de her şeyim son dakika olduğundan bu rezervasyonu bir gün önce gerçekleştirdim. Normalde bir gün önce sürücü ve aracı netleştirip bilgisini veriyorlarmış. Tabii ben son gün rezervasyon yaptırdığımdan birkaç saat sonra bilgi bana ulaştı..

Sürücüyü, aracı ve plakasını bilmek

Benden uçak bilgisini alıp hemen arkasından sabah 4:20'de geleceklerini söylediler. Sabah ilk defa kullanacağım bir servis olduğu için tedirgindim. Hazırlanırken cep telefonumu yanımdan ayırmıyordum. Her an arayıp adres tarifi isteyebilir, erken veya geç kalacağını bildirebilirlerdi. Ancak çok garip bir şey oldu saat 4:10'da güvenlik beni arayıp aracın geldiğini bildirdi. Tam on dakika önce araç, adres bilgisi filan istemeden evimin önüne gelmişti. İşin bir diğer garip durumu, güvenlik zili çaldığı anda aracın geldiği bilgisinin Bee34 sisteminden aynı anda bana atılmasıydı.

Aşağı tam 4:20'de indiğimde, kendi aracımdan daha temiz, ön koltuğu öne çekilerek oturmam için yer açılmış ve son derece temiz giyimli ve bilgili bir sürücü ile karşılaştım.

Araç beni tam zamanında havalimanına getirdi. Sorunsuz, stressiz hatta keyifli bir yolculuk yaptığım için sabahın altısında güler yüzlüydüm.

Bu Gaziantep'teki sunumuma da yansıdı. Geri dönüşte ise havalimanında indiğimde taşıt hazır beni bekliyordu. Sürücü ile biraz sohbet ettik. Bu yıl daha lüks araçlarla hizmet vermek niyetindelermiş.

Uber ve girişim değerlendirmesi

Geçen hafta elime bir girişim değerlendirmesi araştırması geçti. Instagram da dahil olmak üzere en hızlı değerlenen girişim Uber. Bee34 gibi bir ulaşım programı. Yani internet ekonomisinde bu şirketlerin çok değerleneceğini söylemek isterim. Tabii işini iyi yapanların!

Önceki ve Sonraki Yazılar