Davet yok ama Erdoğan Washington yolcusu

ABD Yönetimi başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP hükümet üyelerine ambargo uyguluyor.
AB Bakanı Volkan Bozkır'dan sonra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'da bölgedeki önemli gelişmelere rağmen Obama Yönetimi'nden yeni göreve başlayan Amerikalı meslekdaşı Ashton Carter ve hiç bir yetkiliyle  görüşemeden Washington'dan ayrıldı.

AKP her ne kadar  'stratejik ortak' olarak tanımlamaya çalışsa da Beyaz Saray Ankara'yla ilişkilerini müttefik gibi değil, mesafeli yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika yolunda Başkan Obama'yla ilk dönemde arasının çok iyi olduğunu söyledi, örnek olarak da ‘Beyaz Ev' (Blair House olacak) denilen yerde ailece ağırladıklarını gösterdi.
Erdoğan'lar 2013 Mayıs ayında Beyaz Saray'ın karşısındaki 'Blair House' adlı misafirhanede birazda protokolü hiçe sayarak (çoluk-çocuk -damat-torun dahil) ailecek kalmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son zamanlarda Başkan Obama'ya ‘ne oldu sana’ diye  serzenişte bulunuyor  ama nisan ayında yine Washington yolcusu.
Ancak bu kez  Başkan Obama'dan bir davet yok.

Erdoğan bu defa kurdele kesip, maliyeti 100 milyon doları aşan Washington yakınlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın  yaptırdığı  İslam-Kültür Merkezinin açılışını yapacak.

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Washington’daki Müzlüman toplum temsilcilerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış töreni için yakında Washington'a geleceğini söyledi.

Erdoğan'ın Washington'a gelip Başkan Obama'yla görüşemeden dönme olasılığı  yüksek görünüyor.
Beyaz Saray’dan randevu verileceğine ilişkin henüz olumlu bir işaret yok.

Başbakan Tansu Çiller Refah-Yol Hükümeti döneminde  New York’tan 24 saatliğine IMF’yle görüşme bahanesiyle Washington’a geçmiş ancak Başkan Clinton randevu vermemişti.
Çiller’in Mayflower Oteli’nde hırsını Büyükelçi Nüzhet Kandemir ve çevresinden çıkarmaya çalıştığını izlemiştik.

Oğlu Bilal'in isteği doğrultusunda  Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılında temelini attığı projeyi Belfour Beatty adlı şirket yapıyor.

16. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan, bir cami, gösteri salonu, 11 erkek ve 11 kadının kullanabileceği bir hamam ile kapalı yüzme havuzu ve spor salonu, bir misafirhane, 10 adet ev ve açık spor alanları bulunuyor.

Kimbilir güvenli olsun diye Süleyman Şah'ın türbesi belki Washington'a taşınır.

Önceki ve Sonraki Yazılar