​Davutoğlu TÜSİAD'ı meydanlarda eleştirip yalılarda buluşuyor

Seçim öncesi vaatlerini anlatmak, farklı kesimleri ikna etmek için siyasi partiler hiçbir daveti, etkinliği kaçırmamaya özen gösterir, bu sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde böyle. Taksici örgütlerinden emekliler derneğine, hemşehri yemeklerinden üniversitelere kadar uzanan etkinlikler zinciri seçime kadar sürüyor.

İkna edilmesi, biraraya gelinip ‘yüreklerine su serpilmesi’ gereken kesimlerin başında da iş dünyası geliyor. İş dünyası denince de doğal olarak ilk akla gelen dernek TÜSİAD…

TÜSİAD daha önceki seçimlerde, siyasi parti başkanlarını ayrı ayrı davet ederek üyeleriyle buluşturmuş, ekonomi ve diğer alanlarla ilgili programlarını dinlemişti. Bu toplantılardan birkaçına gazeteci olarak ben de katılmıştım. 2007 ve 2011 yıllarındaki seçimler öncesinde Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli gibi isimler TÜSİAD’ın konuğu olmuştu. BDP yöneticileri de TÜSİAD yönetimiyle bir araya gelip görüşlerini paylaşmıştı.

TÜSİAD yönetimi, gelenek haline getirmek istediği bu toplantıları 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde de yapma isteği içindeydi. Ocak ayında genel başkanlığa seçilen Cansen Başaran Symes, Mart 2015’te bir gazeteye verdiği röportajda genel seçimler öncesinde siyasi parti liderlerine davet yaparak üyeleriyle buluşturacaklarını söylemişti. Seçime 10 günden az bir süre kaldığı halde bu konuda herhangi bir gelişme olmadı.
Kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TÜSİAD arasında yaşanan gerginliğin bu toplantılara engel olduğu konuşuluyor. Derneğin böyle bir çağrı yapması halinde AKP yönetiminin davete icabet etmeyeceği, diğer parti başkan ya da yöneticilerinin gelmesi durumunda da Erdoğan’ın bunu seçim malzemesi yapmasının istenmemesi gerekçe olarak gösteriliyor.

Seçim sürecinde deyim yerindeyse ‘etliye sütlüye’ karışmayan TÜSİAD, yine de azar yemekten kurtulamadı. Başbakan Davutoğlu, meydanlarda genelde iş dünyası özelde de TÜSİAD’a seslenerek “Muhalefet partilerinin asgari ücretle ilgili vaatlerine neden itiraz etmiyorsunuz” diyerek tepki göstermişti.
Her ne kadar AKP, TÜSİAD yönetimi ile kamuoyu önünde köprüleri atmış görünse de “onlarsız olmuyor” diyerek gizli toplantılar düzenliyor. Davutoğlu’nun yaklaşık bir ay kadar önce bazı işadamlarıyla düzenlediği toplantının ardından önceki gün de çoğu TÜSİAD üyesi olan önemli işadamlarıyla gizlice buluştu. Buluşma, Kibar Holding’in sahibi Ali Kibar’ın öncülüğünde ve onun evinde gerçekleşmiş. İki dönem TÜSİAD’da yönetim kurulu üyeliği yapan Ali Kibar, son yıllarda AKP’yi destekleyen iş adamları arasına katıldı. Bu dönemde enerji alanındaki yatırımlarını artıran Ali Kibar, sık sık Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı etkinliklerde boy gösteriyordu.
Ali Kibar’ın Baltalimanı’ndaki evinde gerçekleşen toplantının ana konu yine asgari ücret ve HDP olmuş. İş adamları da seçim sürecinde herhangi bir partiyle ilgili eleştiri yapmaktan uzak durdukların belirtmiş.

Önceki ve Sonraki Yazılar