'ABD, Rakka'da Şam'a alternatif bir güç merkezi kuruyor'

'ABD, Rakka'da Şam'a alternatif bir güç merkezi kuruyor'

Rus Ortadoğu uzmanı Grigoriy Lukyanov, ABD ve müttefiklerinin Rakka'da Şam'a alternatif bir güç merkezi kurduğunu söyledi.

ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Rakka'yı kontrol altına almasını Sputnik'e değerlendiren Lukyanov, "ABD ve müttefiklerinin Rakka'daki varlığı, Şam'a alternatif bir güç merkezi kurma amacı taşıyor. Yani, Kürt gruplarının ve onlarla ilişkili ABD destekli bazı küçük Arap gruplarının koruması altında ikinci güç merkezi olarak kullanılabilecek yönetim organları kurulacak" dedi. 

'ABD'NİN DESTEĞİYLE YASAL STATÜ ALACAK BİR SİYASİ SİSTEM KURULACAK'

Söz konusu yönetim organlarının etrafındaysa Şam'a muhalif bir siyasi sistem oluşturulacağını kaydeden Lukyanov, "Siyasi sisteme ABD'nin nüfuz edebileceği kurumlar tarafından yasal statü verilecek. Bu nedenle Şam, IŞİD karşısında kazanılacak zaferi krizin sonlanması anlamına gelmeyeceğini düşünmesi için her türlü meşru gerekçe mevcut" ifadelerini kullandı. 

'IŞİD'İN YOK EDİLMESİ, ŞAM İÇİN DAHA ZORLU BİR SÜRECİN BAŞLANGICI OLACAK'

Bu bağlamda Lukaynov'a göre IŞİD'in yok edilmesi, ABD'nin doğrudan ilgili taraf olarak yer alacağı Şam için çok daha tehlikeli yeni bir sürecin başlangıcı olacak.   

ŞAM'A GÖRE RAKKA İŞGAL ALTINDA 

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın açıklamalarını yayınladığı Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, ABD'nin ve koalisyon güçlerinin Rakka'nın IŞİD'ten kurtarıldığına yönelik açıklamalarının ‘uluslararası toplumun dikkatini sözde koalisyonun ve destekçilerinin Rakka'da işledikleri suçlardan başka yöne çekmek amacıyla söylenen yalan' olduğunu bildirmişti. 
Daha önce DSG, ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle Rakka'nın militanlardan tamamen kurtarıldığını duyurmuştu.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, koalisyonun kenti yeryüzünden silerek zafer kazandığını açıklamıştı.