‘Bağdat’ın yaptırımları IKBY’nin bağımsızlık ilanını hızlandırır’

‘Bağdat’ın yaptırımları IKBY’nin bağımsızlık ilanını hızlandırır’

Erbilli siyaset uzmanı Helmat Garib, Bağdat’ın bağımsızlık referandumu yüzünden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yönelik yaptırım ve abluka uygulamasının Irak’tan bağımsızlık ilanını hızlandıracağını belirtti.

Sputnik'e konuşan Selahaddin Üniversitesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı öğretim görevlisi Garib, Bağdat'ın baskısının geçici olduğunu belirterek, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

"Bu tırmanma öncelikle Bağdat için büyük tehlike arz ediyor ve en kısa zamanda sona erecek çünkü uluslararası toplum Kuzey Irak'ın ablukada tutulmasına izin vermez, zira burada ABD, Rusya ve diğer etkili ülkelerin büyük çıkarları var."
Bağdat'ın referandum sonuçlarının iptali yönündeki talebin, her bir Kürt siyaset adamı için intihara eşit olduğundan gerçekçi olmadığını söyleyen Garip, Erbil'in elinde de Bağdat'a baskı araçlarının olduğunu belirterek şu yorumda bulundu:

"Örneğin, su kaynakları konusu çok hassas. Bu araç IKBY'nin elinde bulunuyor ve kullanılabilir. Karşı baskı için başka araçlar da var"

Her halükarda federal hükümetin attığı adımların IKBY'nin bağımsızlık ilanını hızlandıracağını dile getiren Garib, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aldığım bilgiye göre Bağdat'taki bilge politikacılar, bu tedbirlerin hatalı olduğu ve muhtemelen bağımsızlık ilanına yol açacağını (Başbakan Haydar) el İbadi'ye duyurdu. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda, İbadi'nin bazı kararlardan vazgeçeceğini düşünüyorum. Zira bu tedbirler hayata geçerse eminim ayrılma yönündeki adımlar hızlanır ve 6-7 aya kalmaz bağımsızlık ilan edilir."