Berlin Üniversitesi pişman

Berlin Üniversitesi pişman

Başbakan Binali Yıldırım'a 2011 yılında fahri doktora ünvanı veren Berlin Teknik Üniversitesi, 'Bugün olsa bu ünvanı vermezdik' açıklaması yaptı.

Berlin Teknik Üniversitesi’nin Akademik Senatosu önceki gün, Başbakan Binali Yıldırım’a 2011 yılında Ulaştırma Bakanı’yken verilen fahri doktora ünvanına ilişkin bir açıklama yaptı.

DW’nin haberine göre açıklamada üniversite yönetiminin, o dönem verilen fahri doktora unvanından dolayı ‘üzgün’ olduğu belirtildi ve “Sayın Yıldırım’a bugün böyle bir unvan verilmezdi” ifadelerine yer verildi. Bununla birlikte açıklamada ‘yapılan incelemeler sonucu doktora unvanının iptal edilmesinin hukuki olarak mümkün olmadığı’ belirtildi. “Şu andaki hükümetin eleştirel ve hükümet yanlısı olmayan bilim insanlarına karşı tavrının kesinlikle kabul edilemeyeceğine” vurgu yapılan açıklamada, araştırmacıların disiplin soruşturmasına tabi tutulduğu, işten çıkarıldığı, tutuklandığı ve yurtdışına çıkışlarının engellendiğine yer verildi.

Berlin Teknik Üniversitesi’nin Akademik Senatosu’nun açıklamasında Yıldırım’ın bu konulardaki tutumunun ‘kınanması gereken’ bir tavır olduğu belirtildi. Berlin Teknik Üniversitesi, bundan sonra fahri doktora unvanı verilirken daha eleştirel bir gözle karar alınacağını açıkladı ve bilimsel açıdan fevkalade verimin göz önünde tutulacak tek kriter olması gerektiğini kaydetti. Akademik Senato, yapılan açıklamayla, Türkiye’deki güncel durumun kamuoyunun gündeminde kalmasına katkı sağlamayı amaçladığını belirtti.