Bu evler 1 Euro'ya satılıyor! İtalya'da ev sahibi olmak isteyenler bu evleri kaçırmasın

Bu evler 1 Euro'ya satılıyor! İtalya'da ev sahibi olmak isteyenler bu evleri kaçırmasın

İtalya'da bir euro'luk ev satışları son birkaç yıldır büyük ilgi görüyor ve onlarca kişi ülkenin nüfusu azalmış bazı kasabalarındaki terk edilmiş mülkleri almaya çalışıyor.

Sicilya'daki Mussomeli ve Campania'daki Zungoli gibi kasabalar çeşitli terk edilmiş konutları İtalyan rüyasını yaşamak isteyen yabancılara satmayı başarırken, bazıları boş evlerini satmakta zorlanıyor.

Roma'nın güneyinde yer alan ve 1900'lerin başında terk edilmiş 40'tan fazla mülkün çürümeye terk edildiği üç bin nüfuslu ücra bir ortaçağ köyü olan Patrica da bunlardan biri.

Orta İtalya'daki Sacco vadisine bakan kayalık bir platoda yer alan Patrica, cennet gibi bir yer, ancak burada yaşam geçmişte yerel halk için kolay değildi.

ii.webp

TERK EDİLMİŞ EVLER

Patrica’da yaşayan çok sayıda kişi, başka yerlerde daha parlak bir gelecek arayışına girdi ve evlerini onlarca yıl boş bıraktı.

Kasabanın Belediye Başkanı Lucio Fiordaliso, can çekişmekte olan köye yeni bir soluk getirmek amacıyla, boş evlerini bir avro fiyata satışa çıkaran diğer İtalyan köylerinin başarısını izlemeye çalışıyor, ancak şimdiye kadar pek başarılı olamamış!

Fiordaliso, yaptığı açıklamada "Önce tüm terk edilmiş evleri tespit ettik ve asıl sahiplerine resmî bir çağrı yaparak harap aile mülklerini teslim etmeye davet ettik. Ancak sadece iki ev satmayı başardık" dedi.

Depremler ve diğer doğal afetler nedeniyle nüfusu azalan kasabalardaki yerel yönetimler, terk edilmiş evleri sahiplerinden izin almadan satışa çıkarma yetkisine sahipken, Patrica ve benzeri kasabalar için durum böyle değil.

Fiordaliso, "Öncelikle ev sahiplerinin ya da mirasçılarının eski evlerini elden çıkarmaya hazır olmalarına ihtiyacımız var. Ancak o zaman bu mülkleri onların rızasıyla satışa çıkarabiliriz ki bu da süreci çok karmaşık hale getiriyor. Neredeyse imkânsız" diyor.

Fiordaliso, kasabanın "bir avroluk evler projemize dahil olmaları için halka açık bir çağrı" gönderdikten sonra 10 mülk sahibinden "olumlu yanıt" aldığını, ancak son dakikada geri çekildiklerini açıklıyor. Geri kalanlar ise hiç yanıt vermemiş.

Fiordaliso, fikrini değiştirenlerin, aynı mülkün hisselerine sahip olan diğer akrabalarıyla yaşadıkları sorunlar nedeniyle bunu yapmış olabileceklerini düşünüyor.

Eski İtalyan kasabalarındaki terk edilmiş binalar bazen sadece bir bölüme (banyo, balkon, mutfak gibi) sahip olan birden fazla varis arasında paylaştırılır ve İtalyan yasalarına göre tüm varislerin yazılı onayı olmadan hiçbir şey satılamaz.

SATIŞLARDA SORUNLAR

Geçmişte, arazi parçaları, kuyular ve meyve bahçeleri de dahil olmak üzere aile evlerinin bazı bölümlerinin çocuklara miras kalması gelenekseldi. Ancak bu, akrabaların yıllar sonra da aralarının iyi olacağının ve/veya iletişim halinde olacaklarının garantisi değildir.

Belediye Başkanı, "Bir avroluk evlerin elden çıkarılması, aynı mülkü paylaşan akrabaların çoğunun kişisel nedenlerle birbirleriyle anlaşmazlığa düşmesi veya satış konusunda anlaşamaması, bazılarının birbirleriyle neredeyse hiç konuşmaması veya birbirlerini tanımaması, diğerlerinin uzak şehirlerde ve hatta yurtdışında yaşaması nedeniyle çıkmaza girdi" diyor.

Fiordaliso'ya göre, uzun süre önce başta ABD, Kanada ve Arjantin olmak üzere denizaşırı ülkelere göç etmiş ve belki de farklı soyadları olan ya da Patrica Belediyesine haber vermeden İtalya’daki mülkünü yabancılara devretmiş olan ev sahiplerinin torunlarını bulmak çok zor bir iş! Fiordaliso, "Bu, samanlıkta iğne aramak gibi bir şey" diye ekliyor.

Patrica'nın bir avroluk programı çerçevesinde satmayı başardığı terk edilmiş iki ev, iki kişiye ait olduğu için ailelerden başka akrabalarla kurmak gerekmedi ve evler sorun çıkmadan satıldı.