İsrail Gazze'ye ateş açtı... Ortalık savaş alanına döndü

İsrail Gazze'ye ateş açtı... Ortalık savaş alanına döndü

ABD'nin Kudüs'e taşınacağını açıklamasından sonra Filistinliler kararı protesto ediyor. Uluslararası haber ajansları, Gazze sınırındaki çatışmalarda 41 can kaybı olduğunu bildiriyor. Yaralı sayısı ise 500'ü geçti.

Yerel saatle 16.00'daki açılışa ABD lideri Trump'ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner de katılıyor. Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı'nın törende video bağlantısıyla bir konuşma yapması bekleniyor. Yahudi olan Kushner'in Kudüs kararının arkasındaki isim olduğu biliniyor. İsrail medyası, Ivanka Trump'a büyük ilgi gösteriyor ve bazı aşırı sağcı gazeteler Ivanka'yı dünyanın en güçlü Yahudi kadını olduğunu savunuyor.

Çoğu Avrupa Birliği (AB) temsilcisi törende yer almayacak, İsrail'in yanında saf tutan Macaristan, Romanya ve Çekya temsilcileri törene katılıyor. Haaretz gazetesi, büyükelçilik galasına temsilci gönderen 32 ülkenin listesini yayınladı. Liste şöyle: Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

Yeni ABD büyükelçilik binası etrafına asılan bilboardlarda Trump'ın seçim kampanyasındaki sloganın aynısı var. İsrail ve ABD bayraklarının iç içe geçtiği posterlerde 'Büyük İsrail'i yarat' yazıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm dünyayı karşısına alarak attığı adımda en somut gelişme bugün yaşanıyor. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan Washington, Tel Aviv büyükelçiliğini bugün resmen taşıyor. Tüm dünyanın gözü kutsal kentten gelecek son dakika haberlerinde.
 

İşte dakika dakika yaşananlar:

16.05 : Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini uluslararası  hukuku ve tüm BM kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle  kınıyoruz.
15.55 : Filistin Hükümeti, uluslararası topluma çağrıda  bulunarak İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü 'katliamı' durdurmasını istedi. Resmi açıklamada, "Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetiminin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

15.40 : Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Bugünkü katliamı kınamak yetmez, artık ortak adımlar atmak gerekiyor" dedi.

15.30 : Ölü sayısı 37'ye yükseldi.

15.10 :  Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,  Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerinin  açtığı ateş sonucu 28 Filistinlinin öldürüldüğü, 448'i gerçek mermiyle olmak üzere bin 693  Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

15.00 : Twitter'da İsrail’in kuruluşunun 70. yılını #Israel70 hashtegiyle kutlayanlara karşı, işgal altındaki topraklarda yaşayanlar başta olmak üzere dünyaya dağılmış milyonlarca Filistinli #Nakba70 etiketiyle karşı bir kampanya başlattı. 

Filistinliler, İsrail’in kuruluşunu Nekbe yani 'Büyük Felaket' olarak adlandırıyor. Vatanlarını kaybederek mülteci konumuna düşen milyonlarca Filistinli, bugün dünyanın 46 ülkesinde protesto gösterileri düzenleyecek.

14.50 :  Can kaybı 25'e çıktı. Gazze sınırında 35 bin göstericinin olduğu açıklandı.

14.35 : Gazze sınırında 35 bin göstericinin olduğu açıklandı.

14.30 : İsrail ordusu, Hamas'a ait mevzileri bombardımana tuttu. Ordudan yapılan açıklamada, Refah sınır kapısı yakınında saldırı hazırlığında olan militanlar hedef alındı.

Gazze'de ise bir Hamas karakolu vuruldu, bölgeden gelen ilk görüntülerde bir İsrail tankı dikkat çekiyor.

14.00: Dakikalar içinde ölü sayısı yine arttı. Can kaybının 18'e çıktığı duyuruldu. Yaralı sayısı 500'ü aştı. İsrail askerleri, Gazze ve Batı Şeria'da sınıra yaklaşan Filistinlilere gerçek mermilerle ateş açıyor. Gerçek mermilerin isabet ettiği yaralı sayısı 153.

Göstericiler lastikleri ateşe verdi. Bölgeden yükselen siyah dumanlar yüzünden göz gözü görmüyor.

13.25: İsrail askerlerinin vurduğu Filistinli sayısı yediye çıktı. Yaralananların sayısı da artık yüzlerle ifade ediliyor. Filistinli sağlık görevlileri, yaralanan 500'ü aşkın kişiden 35'inin gerçek mermilerle vurulduğunu belirtti.

12.45: Gazze Sağlık Bakanlığı bugün İsraillilerin öldürdüğü Filistinli sayısının ikiye, yaralı sayısının da 69'a yükseldiğini açıkladı.

12.20: Gazzeli yetkililer, İsrail güçlerinin 21 yaşındaki bir Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu. 30 Mart'tan bu yana sınırda süren protestolarda ölen Filistinli sayısı 46'ya yükseldi. 

11.30 : Reuters haber ajansı, İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki silahlı müdahalesinde en az 28 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

10.45 : Kudüs'teki açılış öncesi ilk tepki Hizbullah'tan geldi. Lübnan merkezli örgüt, büyükelçiliğin kutsal kente taşınması kararının değersiz olduğunu belirterek geçen hafta Golan Tepeleri'nde gerçekleşen saldırıların caydırıcılık dengesini onayladığını duyurdu.

10.30 : Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı Donald Trump'ın bugünkü törende video bağlantısıyla bir konuşma yapması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan da törene katılıyor.

Çoğu Avrupa Birliği (AB) temsilcisi törende yer almayacak. AB, Trump'ın Aralık 2017'de açıkladığı karara karşı çıkmıştı.

Ancak AB içinde de çatlaklar var. O dönem ortak açıklama yapmasını engelleyen Macaristan, Romanya ve Çekya'nın temsilcileri bugünkü törende olacak. Söz konusu ülkelerin temsilcileri, dün akşam gerçekleşen resepsiyona da katıldı.

İsrail'in tehditleriyle büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararı alan Guetamala ve Paraguay devlet başkanları da bugünkü törende yer alacak.

10.10 : İsrail'in Haaretz gazetesi, dün akşam gerçekleşen büyükelçilik açılış galasına Ivanka Trump ve Jared Kushner'le birlikte 32 ülkenin temsilcilerinin katıldığını bildiriyor.

Söz konusu ülkeler şöyle:

Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.

 İSTANBUL'DA PROTESTO

ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğinin Kudüs'e taşıma hazırlığı , ABD'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

 Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Filistin Dostları Platformu, ABD Konsolosluğu'nun bulunduğu yolun girişinde toplandı. Aralarında Devrimci İşçi Partisi (DİB) üyelerinin de bulunduğu 20-25 kişilik grup, bir süre 'İsrail Yıkılsın, ABD Defolsun' yazılı pankart açarak slogan attı
 

 "FİLİSTİN HALKI ASLA YALNIZ DEĞİLDİR"

 Grup adına basın açıklaması yapan Levent Dölek, " 70 yıl önce bugün Siyonistler emperyalizmin himayesinde İsrail'in kurulduğunu ilan ettiler. İsrail kurulduğu andan itibaren meşru değildi. Korsan bir oluşumdu çünkü siyonist korsanların devlet ilanının hemen ardından 15 Mayıs 1948'de Filistin halkı binlerce yıldır yaşadığı topraklardan kovuldu. Filistin halkının deyimiyle 'Nekbe' yani 'büyük felaket'te 750 bin Filistinli, siyonist çetelerin namluları önünde aç ve susuz bir şekilde kentlerini terk edip kaçmaya zorlandı. Şu an milyonlarca Filistinli, bölge ülkelerindeki çeşitli kamplarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor" dedi.

 "70 yıl sonra bu uğursuz günde Amerikan Başkanı Trump, Amerikan elçiliğini Kudüs'e taşıyarak, Siyonist işgalin arkasında olduğunu dünya aleme duyuruyor diyen Dölek, " Biz de burada İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğu önünde dünya aleme bir kez daha duyuruyoruz ki, Filistin halkı asla yalnız değildir. Asla yalnız olmayacaktır. Ne İsrail'i ne de İsrail'in sözde başkentini tanımıyoruz, tanımayacağız" şeklinde konuştu.

 Bugün kapalı olan ABD Konsolosluğu'nun bulunduğu yolun giriş ve çıkışları protesto esnasında polisler tarafından kapatıldı.

MİLLİ MARŞ OKUNDU

ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği'nin resmi açılışında Amerikan milli marşı okundu.