Kalın'dan Almanya'nın kararına tepki

Kalın'dan Almanya'nın kararına tepki

Köln Emniyeti, bugün TSİ 16.00'da yapılması planlanan "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" ve 4 karşı protesto eylemi nedeniyle zorlu saatler yaşıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingde dev ekrandan canlı yayınla konuşma yapmasına izin verilmedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan, bugün Köln'deki mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın videokonferans ile katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesiyle ilgili açıklama yaptı.
 
Kalın'ın sözleri şöyle:

-Bugün Almanya'nın Köln kentinde farklı siyasi parti temsilcileri, onlarca STK ve binlerce Türk ve Alman vatandaşının katılımıyla yapılacak olan 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın videokonferans yoluyla katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesi yoluna gidilmesi, kabul edilemez bir durumdur.
-FETÖ’nün darbe girişimini büyük bir kahramanlık hikayesi yazarak boşa çıkartan milletimizin Cumhurbaşkanı olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının Alman yerel makamları ve Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesinin gerçek sebebini merak ediyor, Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz.
-Geçmişte bölücü terör örgütünün eylem ve gösterilerine sessiz kalan makamların, darbe karşıtı bir demokrasi mitingini 'şiddet olayları çıkabilir' gibi bir gerekçeyle zan altında bırakmaya ve engellemeye çalışması kabul edilemez. Güvenlik tedbirleri, demokrasi mitingini düzenleyenlere değil, terör örgütü yanlılarına ve demokrasi karşıtı provokatörlere karşı alınmalıdır.  
 -Mitingin hazırlık süreci boyunca güvenlik gerekçesiyle çıkartılan zorluklar, Alman Anayasa Mahkemesinin engelleme kararını onamasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. 15 Temmuz darbe girişimine karşı demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitingin takdir ve teşvik edilmesi gerekirken fiilen ve hukuken engellenmeye çalışılması, demokrasi, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü ilkelerine aykırıdır."    
ERDOĞAN’IN DEV EKRANDAN SESLENMESİNE İZİN YOK
Münster Yüksel İdare Mahkemesi, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) öncülüğünde yapılacak gösterinin organizatörlerinin Erdoğan'ın dev ekrandan protestoculara seslenmesine izin verilmemesiyle ilgili şikayet talebini de geri çevirmişti. Mahkemenin yargıçları “Yabancı hükümet mensupları ya da devlet başkanlarının açıklamalarının canlı olarak kitlelere aktarımının gösteri ve toplanma özgürlüğünün güvenceleri altında bulunmadığını” vurgulamıştı.
Dev ekrandan canlı yayına izin verilmemesi üzerine, organizatörler Türk hükümetinden yetkililerin protesto gösterilerinde konuşma yapmasının planlandığını bildirdi. Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies ise bu açıklama üzerine durumun zaten gergin olduğu, bunun gerçeklemesi halinde kamu güvenliğini temin etmenin mümkün olmayacağı uyarısında bulundu. Mathies bu nedenle son çare olarak gösterilerin iptal edilebileceğini belirtti.