Katalan siyasetçilere 'yasa dışı halk oylamasından' 5.2 milyon euro ceza

Katalan siyasetçilere 'yasa dışı halk oylamasından' 5.2 milyon euro ceza

İspanya'da Sayıştay, 9 Kasım 2014'te yasa dışı ilan edilmesine rağmen bağımsızlık yanlısı halk oylaması yaparak kamu parasını harcadıkları gerekçesiyle eski Katalonya hükümetinin siyasi sorumlularına 5.2 milyon euro para cezası kesti. Öte yandan 1 Ekim'deki yani referandumu önlemek için İspanyol yetkililerin önlemleri de devam ediyor.

İspanya'da Sayıştay, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 9 Kasım 2014'te Katalonya'da yapılan bağımsızlık yanlısı halk oylamasından dolayı dönemin siyasi sorumlularına 5 milyon 251 bin 948 euro para cezası verdi.
Sayıştay,  kamu parasını kullanarak bağımsızlık yanlısı halk oylamasını düzenledikleri gerekçesiyle eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve hükümet üyeleri Irene Rigau, Joano Ortega ve Francesc Homs'a verilen 5.2 milyon euroluk para cezasının ödenmesi için 15 gün süre tanıdı.

Mas ve 3 eski hükümet üyesinin avukatlarını çağırıp cezayı tebliğ eden Sayıştay yetkilileri, söz konusu paranın 4.8 milyon'unun  halk oylanmasının organizasyonunda kullanılan kamu parası olarak belirlendiğini, 400 bin euroluk kısmın da 3 yıllık faiz olduğunu belirtti.

BAĞIMSIZLIK YANLILARI CEZANIN ÖDENMESİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI

Para cezasının belirlenen süre içinde ödenmemesi halinde önce eski hükümet üyelerinin daha sonra da Mas'ın mal varlıklarına el konulacağı belirtildi.
Bu arada Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden sivil toplum örgütleri, para cezasının toplanması için kampanya başlattı.

Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) lideri Jordi Sanchez, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Sayıştay'ın verdiği para cezasının arkasında İspanya hükümetinin Katalonya'ya yönelik baskıları olduğunu iddia ederek, "Sadece 1 Ekim'deki referandumda kazanırsak hayatta kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Mart ayında 21014'teki yasa dışı halk oylamasından dolayı Mas'a 2 yıl ve 3 eski Katalan hükümeti üyesine de 1 yıl 6 ay ve 1 yıl 9 ay arasında değişen kamu görevinden men cezaları verilmişti.

İspanya Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza, İspanyol radyosuna bugün yaptığı açıklamada, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapmakta ısrar eden Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont hakkında da tutuklama kararı çıkarma olasılığının bulunduğunu belirtti.

REFERANDUMLA İLGİLİ İNTERNET SİTESİ TASARLADIKLARI GEREKÇESİYLE 15 KİŞİ SORGULANDI

Diğer taraftan İspanyol yetkililerin 1 Ekim'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu önleme çabaları da devam ediyor.
İspanyol polisinin referandum hakkındaki internet sitelerini hazırlamakla suçlanan 15 kişiyi sorguladığı açıklandı.

Polis sözcüsü 15 kişinin 'insanların Anayasa Mahkemesi'nce yasa dışı ilan edilen referanduma katılmaları için internet sitesi tasarlamakla' suçlandığını ve sorgularının ardından mahkemece çağırılmak üzere serbest bırakılacaklarını kaydetti.

Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont söz konusu siteleri Twitter hesabından paylaşmış ancak sitelere erişim bir süre sonra engellenmişti.

İspanyaol jandarmasının ayrıca Katalonya'da bir dizi belediye başkanının ofisine baskın yaptığı ve referandumla ilgili belgelerin teslim edilmesini istediği de açıklandı.

İspanyol polisi referandumda kullanılması planlanan 10 milyon oy pusulasına ve diğer malzemelere de el koymuştu. Katalan hükümeti Madrid'i 'fiili sıkıyönetim' ilan etmekle suçlamıştı.