Lieberman'dan 'Ermeni Soykırımı' açıklaması

Lieberman'dan 'Ermeni Soykırımı' açıklaması

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası İsrail-Türkiye hattında gerginleşen ilişkiler konusunda İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'dan bir açıklama geldi.

Lieberman bir soru üzerine, 'Ermeni Soykırımı' konusunun İsrail'in Türkiye konusundaki pozisyonunu somut olarak etkilemediğini' söyledi. Azerbaycan merkezli 'news.az' sitesinin haberine göre Lieberman RTV TV kanalına verdiği röportajda 'Ermeni Soykırımı'nı tanımanın şu anda kabul edilemez olduğunu söyledi. Lieberman açıklamasında "Bence tamamen tarihsel, tartışmalı ve teorik olan bu konuyu eşelemenin kabul edilebilir olduğunu düşünmüyorum. Bunun İsrail'in Türkiye konusundaki mevcut pozisyonunda somut etkisi olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Lieberman, bunun önünde (Ermeni Soykırımı'nı tanıma) Azerbaycan ile olan ilişkilerin mi engel olduğu yönündeki soruya da "İlk olarak Azerbaycan'la ilişkiler İsrail için bir öncelik" yanıtını verdi. İsrail, 'Ermeni Soykırımı'nı tanımayan ülkeler arasında. Öte yandan muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek) partisi Ermeni Soykırımı'nı resmi olarak tanımayı teklif edecek bir tasarıyı İsrail parlamentosuna (Knesset) sunmaya hazırlanıyor. Partinin lideri Yair Lapid konuyla ilgili açıklamasında 'Ermeni Soykırımı'nı uzun zaman önce tanımalıydık" ifadelerine yer verdi.