Mursi'nin cezası 25 yıla düşürüldü!

Mursi'nin cezası 25 yıla düşürüldü!

Mısır'da otoriterleşme eleştirilerine kulak vermeyince kanlı bir darbeyle görevden alınan ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi hakkındaki 'Katar'a casusluk' davasında ceza netleşti. Temyiz Mahkemesi, cezayı 40 yıldan 25 yıla düşürdü.

Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan ancak tüm yetkileri elinde toplayan bir kararname çıkarması sonrası askeri darbeyle devrilen Muhammed Mursi hakkındaki son davada da ceza kesinleşti. Temyiz Mahkemesi, Mursi’nin Katar adına casuslukla suçlandığı davada cezayı 40 yıldan 25 yıla düşürdü.

Müslüman Kardeşler mensubu olan Mursi, dokuz kişiyle birlikte yargılandığı davada devlet sırlarını ve hassas belgeleri Katar’a sızdırmakla suçlanıyordu. Mısır’ın Katar’la ilişkileri, Doha’ya dayatılan ablukaya katılmasından önce de bu dava nedeniyle gergindi.

NE OLMUŞTU?

Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün devrilmesi sonrasında halk oyuyla seçilen Mursi, 201 yılında tüm yetkileri kendi elinde toplayan bir kararname çıkarması sonrasında milyonlarca kişinin aylar süren kitlesel protestolar karşısında geri adım atmamıştı. Mursi askeri darbeyle görevden alınırken, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi’nin de Müslüman Kardeşler’i hedef alan kanlı baskısı eleştirilmişti.

Başkanlık sarayının önünde yetkiyi elinde toplamasına karşı düzenlenen protestolarda eylemcilerin öldürülmesi suçundan 20 yıl hüküm giymiş olan Mursi ise şu an cezaevinde