Putin'e dava açtılar

Putin'e dava açtılar

25 Ekim tarihinde Türkiye’nin girişimiyle Rusya lideri Vladimir Putin tarafından cezaları af edilen ve uçakla Türkiye’ye gönderilen Kırım Tatar meclisi liderlerinden Ahmet Çiğgöz ile İlmi Ömer, Kırım’a geri dönebilmek için Kremlin’e dava açtı.

Tatar Meclisi liderlerinin avukatları Rusya başkenti Moskova’ya gelerek mahalli mahkemeye gereken başvuruları yapacaklarını açıkladı. Müvekkillerinin neden böyle bir yola başvurduklarını da anlatan avukatlar, "Ahmet Çiğgöz ile İlmi Ömer kendilerini hiçbir zaman suç işlemiş saymadı. Ancak Rusya’nın eline geçen Kırım’da görülen davada suçlu bulunmuşlardı. Ardından geçtiğimiz 25 Ekim günü ansızın Putin tarafından af kararnamesi imzalandı. Tatar meclisi liderleri gizlice uçağa bindirilerek Türkiye’ye gönderildi. Buradan da ertesi gün Ukrayna’ya döndüler. Ahmet Çiğgöz ile İlmi Ömer elbette vatanları Kırım’da yaşamak istediği için oraya dönmek istiyor. Ancak Putin’in af kararnamesi gizli olduğu için ellerinde yasal olarak serbest bırakıldıklarının gösteren tek bir belge bile yok. Moskova’da Kremlin idaresine karşı açılan dava ile bu gizli af kararnamesinin deşifre edilmesini ve gereken af belgelerini talep edeceğiz. Böylece müvekkillerimiz vatanlarına dönebilir” dedi.

Ahmet Çiğgöz ile İlmi Ömer, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden önce 26 Şubat 2014'te yarımadanın başkenti Simferopol’de protesto gösterileri organize ettikleri gerekçesiyle 2016 yılında mahkum edilmişti. Çiğgöz 8, Ömer 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.