Putin: Rusya ve Almanya siyasi engellere rağmen ikili ilişkileri geliştirmeye hazır

Putin: Rusya ve Almanya siyasi engellere rağmen ikili ilişkileri geliştirmeye hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke liderinin tüm siyasi engellere rağmen ikili ilişkileri geliştirme konusu üzerinde çalışma niyetinde olduğunu belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Bilinen siyasi zorluklara rağmen Rus-Alman ilişkilerinin yerinde saymadığını saptadık ve ortaklaşa bu ilişkileri geliştirmeye hazırız” dedi.

Siyasi yaptırımlar ve bundan kaynaklanan ikili ticaretteki düşüşe rağmen Almanya’nın Rusya’nın en önemli partnerlerinden biri olarak kaldığını kaydeden Rus lider, iki ülke arasındaki ticaretin yeniden büyümeye başlamasından dolayı memnuniyeti dile getirerek, “2016’da karşılıklı ticaret yüzde 11 küçüldüyse bu yılın ocak-temmuz döneminde büyüme yüzde 25 oldu. Ayrıca Almanya’dan doğrudan yatırım akışı da arttı. Bu yılın sadece ilk çeyreğinde hacmi 312 milyon doları bularak 2016’nın tam hacmini önemli ölçüde geçti. Rusya’da 5 bin 500’den fazla Alman şirket faaliyet gösteriyor, toplam ciroları ise 50 milyar doları geçiyor. Alman işletmelerinin Rus piyasasındaki faaliyetini genişletme niyetinde olduğunu kaydetmek isterdim” ifadelerini kullandı.

Steinmeier ile görüşmede ayrıca enerji konusunun da değerlendirildiğini belirten Putin, tarafların endüstriyel işbirliğinin güçlendirilmesinden yana olduklarını ifade etti. Rus liderin sözlerine göre, bu yıl Rusya’da Alman yatırımın katılımıyla birkaç yeni fabrika açıldı ve Tataristan’da 10 milyar dolarlık petrokimya üretiminin başlatılmasıyla ilgili anlaşma imzalandı.

STEİNMEİER’DEN RUSYA’YLA İLİŞKİ KURMA ÇAĞRISI

İki ülke arasındaki ilişkilerin henüz normalden uzak olduğunu ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanması dahil birkaç konuda anlaşmazlığın devam ettiğini belirten Steinmeier şunu dedi: “Tek bir görüşmenin, son birkaç yılda oluşan durumu aşmamıza yardımcı olabileceğine inanmıyorum. Bu görüşmeden sonra ev ödevimiz, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve iyileştirme için ortak çaba olacak”.
Karşılıklı suçlamalar ve güven kaybı ile karakterize edilen bu negatif spiralden çıkış yolunun olup olmadığını anlamak istediğini kaydeden Steinmeier, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Rusya Devlet Başkanı’ndan, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte nasıl biçimleneceği yönündeki fikrini duydum. Sanırım geçmişte yaşanan yabancılaşmayı ortadan kaldıramayız ama amacımız, geçmiş yılların anlaşmazlıklarına daha fazla öngörülebilirliği karşı koymamız ve en azından minimum güvenin yeniden kurulması olmalı”.

Almanya Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu belirterek, diyalog eksikliği durumunda kalmamaları gerektiğini kaydetti.

'SURİYE'DEKİ TERÖRİSTLERİN TAMAMEN YOK EDİLMESİ GEREKTİĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ'

Bugünkü görüşmede Suriye’deki durumu da değerlendirdiklerini dile getiren Rusya Devlet Başkanı Putin, “Bu ülkedeki teröristlerin tamamen ve sonuna kadar yok edilmesi, siyasi çözüme destek çabalarının artırılması gerektiği konusunda hemfikiriz” dedi.

Rus lider, “Ayrıca İran nükleer programı ve Kore Yarımadası’ndaki kriz ile ilgili görüş değişiminde bulunduk” diye ekledi.