'Rakka anlaşması sonrası yüzlerce IŞİD'li Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçiyor'

'Rakka anlaşması sonrası yüzlerce IŞİD'li Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçiyor'

ABD ile SDG'nin Rakka anlaşmasıyla IŞİD'in en üst düzey militanlarının kaçışına izin vermesinin ardından, İngiliz The Times gazetesi, IŞİD'lilerin Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiğini yazdı. Bunların Avrupa'da saldırılar düzenlemesinden korkuluyor.

ABD ile YPG'nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Rakka'yı kurtarırken aslında IŞİD'in en üst düzeyinden militanlarla aile üyelerinden oluşan toplam 4 bin kişinin kaçışına izin veren anlaşma yaptığının ortaya çıkmasının şok dalgaları genişliyor. BBC'nin Rakka anlaşmasını belgelerle kanıtlarken yabancı savaşçıların ve diğer militanların Türkiye'ye yöneldiğini duyurmasının ardından, İngiliz The Times gazetesi, IŞİD'lilerin Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiğini yazdı. Rakka'dan kurtulanların Avrupa'ya geçerek saldırılar düzenlemesinden endişe ediliyor.

ONLARCASI YAKALANDI
BBC, tahliye edilen IŞİD militanlarının yanlarında silah ve mühimmat götürmelerine izin verildiğini, bazılarının Türkiye sınırına kadar ulaştığını bildirilmişti. The Times, Kilis mahreçli haberinde, çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen yüzlerce IŞİD'linin Rakka'dan kaçmayı başardığını belirtti. Onlarca kişinin sınırı geçerken Türk güvenlik güçleri tarafından yakalandığını aktardı.

ANLAŞMAYI FIRSAT BİLEREK
Sınırı geçmek isterken yakalananlardan biri olan 26 yaşındaki Saddam el Hamadi, The Times'a, "Tahliye anlaşması sırasındaki hareketlenmeyi fırsat bilerek, Türkiye'ye geçmek istedim. Benim gibi birçok kişi vardı. Bunların bir kısmı savaşçı, bir kısmı da sivillerdi. Kullandığımız yolla sınırı geçmek çok kolay. YPG yakaladıklarını 10-15 gün tutuyor, sonra bırakıyor" diye konuştu.

EL RAI GÜZERGAHINDA 300 DOLARA
El Hamadi, sınıra kuş uçuşu yaklaşık 1.5 kilometre mesafede bulunan el Rai kasabasında Türkiye'nin destek verdiği silahlı muhalif gruplar tarafından yakalandığını belirtti. IŞİD'in bu bölgeyi uzun yıllar boyunca savaşçı ve lojistik destek sağlamak için kullandığı biliniyor. Şimdi de militanlar, insan kaçakçılarına 300 dolar ödeme yaparak aynı güzergah üzerinden Türkiye'ye kaçmak istiyor.

TÜRK YETKİLİ: SINIRDA YAKALANAN SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIŞ

The Times'a konuşan bir Türk yetkili, "Sınırı geçmek isterken yakalanan kişi sayısında önemli bir artış oldu" dedi. İngiliz istihbarat örgütlerine yakın bir kaynak da, Britanya'nın Avrupa Birliği'nden çıkış sürecinde diğer Avrupa ülkeleriyle yaşanan gerilimlerin yabancı savaşçıların ülkelerine dönüşünü kolaylaştırabileceği öngörüsünde bulundu.