'Türkiye ve Ukrayna'nın 20 milyar dolar hedefi gerçekçi değil'

'Türkiye ve Ukrayna'nın 20 milyar dolar hedefi gerçekçi değil'

Ukraynalı uzman Nina Çala, Türkiye ve Ukrayna'nın ikili ticaret hacmini 2020 yılına kadar 20 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefini gerçekçi bulmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun önceki gün Kiev'de kamuoyuyla paylaştığı hedefi Azeri basınına yorumlayan Çala, "Emtia satışlarının ticaret hacminin yükselmesine katkı sunacağını sanmıyorum. Ancak hizmet sektörü, hacmi yükseltebilir. Zira son dönemde Türkiye'ye giden Ukraynalıların sayısı arttı. Ayrıca Ukrayna, Türkiye'ye tarım ve metal ürünleri ihracatını artırdı. Ancak buna rağmen 2-3 yıl içinde ticaret hacminin 20 milyar dolara yükselebileceğini sanmıyorum" dedi.

'SERBEST TİCARET BÖLGESİ MÜMKÜN ANCAK ZOR'


İki ülke arasında serbest ticaret bölgesi kurulması ihtimalini de değerlendiren Çala, bunun mümkün ancak zor olduğunu kaydetti.

Bu konuda iki ülke arasında sorunlar bulunduğunu savunan Çala, "Bugüne dek en önemli engel, emtia ve hizmet pazarlarına erişim oldu. Hem Türkiye hem de Ukrayna, bu alanda ihracatçılarını koruyor. Dolayısıyla ya iki ülke taviz verip derhal imza atacak ya da birbirlerine milimetre milimetre yaklaşacak. Bu nedenle yıl içerisinde serbest ticaret bölgesi kurma açıklamasına rağmen, ben bu konuya son derece şüpheyle yaklaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretinde iki ülke ticaretini 20 milyar dolara taşımak amacıyla ikili anlaşmalar imzalanmıştı.

Erdoğan, 2015 yılında aldıkları kararla 2020 yılında ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkarma hedefi koyduklarını ve bu hedefe bağlı olduklarını ifade etmişti. (Sputnik)