Emekli (dul-yetim) aylığına haciz yasaktır

İyi günler Hüseyin Bey

Babamdan aldığım yetim maaşım vergi borcumdan dolayı kesildi maaş dışında başka hiç bir gelirim yok. Nereye ve nasıl başvurmam gerekir.

Teşekkür ederim

Merhaba sayın okuyucumuz

Emekli (dul-yetim) aylığına haciz yasaktır 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93 üncü maddesine göre; “Madde 93 - Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.

Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” hükmü mevcuttur. Bu hükme göre, sadece nafaka alacakları ve SGK’nın alacakları hariç olmak üzere emekli aylığından kesinti yapmak yasaktır. Ayrıca, emeklinin açıkça “emekli (dul-yetim) aylığımdan icra kesintisi yapılsın” izni olmadan hiçbir icra müdürü veya kimse emekli aylığına haciz koyduramaz. Bu nedenle aylığınıza şayet haciz gelmesi söz konusu ise SGK' na itiraz dilekçesi vermelisiniz.

İyi günler

***

Hüseyin Bey merhaba

Ben bir apartman yöneticisiyim. Muhasebecimiz SGK ya, kapıcımızın, Ekim 2014 SGK primi tahakkuk bildirimini yapmamış. Bankadan da otomatik ödeme gerçekleşmemiş. Ne yapmam lazım? Yardımınız için şimdiden çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Sizin böyle bir durumda SGK ’na bildirgesi verilmeyen Ekim ayı için ek bildirge vermeniz gerekiyor. Ayrıca bir gecikme cezası da (idari para cezası ve faiz) söz konusu olacaktır. Zaman geçirmeden ek bildirgenin verilmesini sağlamalısınız. Ayrıca cezai duruma düşmenize neden olan muhasebeciden bu tutarı tazmin etmesini istemek hakkınız vardır. 

İyi günler

***

Sayın Fırat

Ben emekli hocayım. Emeklilik sonrası özel bir firmada çalışmaya başladım. 1.5 yılsonunda ayrıldım. Buraya kadar problem yok. Aynı firmaya günümüze kadar çeşitli şekilde dışarıdan hizmet verdim. Sigorta primlerim ödenmektedir. Ancak ücretim arada bir yatmakta, hatta bir kaç aydır hiç yatmamaktadır. Firma yetkilisi telefonlarıma çıkmamakta maillerime dönmemektedir. Ne önerirsiniz.

Teşekkürler.

 
Merhaba Sayın okuyucumuz

Ödenmeyen ücretleriniz için öncelikle noter kanalıyla ilgili kuruma bir ihtarname gönderiniz. Herhangi gelişme olmazsa bir avukat aracılığı ile alacaklarınıza istinaden icra takibi başlatmalısınız.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar