Facebook'a erişilememesinin sebebi ilkellik

Haftanın ikinci günü, önce facebook arkasından da instagram’a erişim bir süreliğine kesildi. Bunun sebebi bu sitelerin ilkel, basit ve internette pek de olmayı haketmeyen altyapılarıydı...

Sabah haberleri, erişilebilen sosyal medya siteleri bu durumu özetleyen, dalga geçen bazen de üzerinden korku senaryoları yazan mesajlarla dolup taştı. Facebook ve instagram’ın bu sorunu yaşamasının arkasındaki sebep konusunda çarşamba akşamı hala akla sığan bir açıklama yoktu. Zaten hiç açıklama yoktu!. Ama twitter üzerinden “Lizard Squad” isimli hacker grubu durumu üstlenmişti. Bu grup bundan daha birkaç gün önce Malezya Havayollarının sitesini hacklemiş ve bulunmayan sayfalar için gelen “404 not found” sayfasını “404 Malezya uçağı bulunamıyor” diye çevirmişti.

Lizard Squad’ın Malezya havayollarının sitesine girmesi, bir IT açığından yararlanarak olmuştu. Bu o büyüklükteki bir şirketin IT altyapısının içinde en önemsiz katman olan web sitesi için -IT tarafından bakıldığında, ne yazık ki- önemsiz bir durumdu. Ancak facebook gibi hayatını internetteki varlığından kazanan bir yapının erişilmez olması aynı yeteneklere sahip bir hacker grubunun yapabileceği birşey gibi görünmemekteydi. Aslında daha da önemlisi gecenin geç saatlerinde hani bir iki haftadır size bahsettiğim ddos atağı haritalarından yola çıkarak facebook’un bir saldırıya kurban gittiği makul şüphesinin bile bu çağda doğru olmaması gerekirdi.

Doğru olmamalıydı çünkü, internet, tam da bu tip bir saldırı olduğunda ayakta kalsın diye üretilmemiş miydi? İnternetin askeri olduğu arpanet dönemlerinde bu web (ağ) yapısı, internete gelebilecek saldırılırda, yara alırsa devamlılığını sürdürebilsin diye kurulmamış mıydı?  Peki aynı durum facebook, twitter veya internet üzerindeki birçok servis için geçerli olduğunda neden ve nasıl doğru olmuyordu? Yani facebook’a bir saldırı geldiğinde neden sitenin bir kısmı çalışmaya devam edemiyordu? Halbuki torrent, peercast gibi sistemlerde, servisin bir kısmı yara alsa, kapatılsa bile servis çalışmaya devam ediyordu. Torrent’ın ayakta kalmasına, facebook’un kapanmasının sebebi neydi?

İşte bunun en önemli sebebi internet gibi yenilikçi bir fikir ve mimarinin üzerine, bu servislerin neredeyse tamamının son derece ilkel yöntemlerle oturtulmuş olmasıydı. Facebook, twitter ve aklınıza gelen bütün servisler sanki interneti en yenilikçi alanlarını oluşturuyor gibi görünse de aslında en ilkel mimari ile üretiliyordu. Bu bana tıpkı seksenli yıllarda oluşum fikrini kişisel bilgisayar teknolojilerinden alan Microsoft’un internet karşısında işletim sisteminde zorda kaldığı Windows NT 4.0 öncesi dönemlerini hatırlattı. O dönemlerde Microsoft bütün mimarisini değiştirmek zorunda kalmıştı. Şimdi facebook, twitter ve aklınıza gelen birçok site ya mimarisini değiştirip, merkezi yönetim yapısından vazgeçecek  dağıtık bir yapı kullanacak yada bir saldırı sırasında aldığı bir yara ile ölecek!


Önceki ve Sonraki Yazılar