Fesih hakkı 6 iş günü içinde kullanılmalıdır

İyi çalışmalar Hüseyin Bey,
Benim öğrenmek istediğim bir konu var. İşçiye işveren tarafından tutulan tutanağın geçerlilik süresi ne kadardır. Yanıtınız için çok teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz
Öncelikle tutanağın ne için tutulduğunu ve mahiyetinin ne olduğunu belirtmemişsiniz ancak tutanak meydana gelen somut bir olayı daha sonra kanıtlayabilmek bakımından tespit etmek, kayıt altına almak anlamıma gelir. Meydana gelen olayda işçinin bir kusuru söz konusu ise somut olayın niteliğine göre işçiye ihtar (uyarı)verilir.
İhtar mekanizması işverenler tarafından ileride işçinin benzer davranışları devam ederse kendisinin daha önce de uyarıldığını kanıtlamak bakımından önem arz eder. Çünkü işveren işçisini Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar dışında derhal işten çıkaramaz. İş hukukunda GEÇERLİ SEBEPLE FESİH denilen hallere dayanarak yapılan fesihlerde ise işveren işçisinin bu tür davranışları daha önce de gerçekleştirdiğini kanıtlamak zorundadır. İşte bu nedenle uyarı işverenlerce sıkça başvurulan bir yöntemdir. Verilen bir uyarının geçerlilik süresinde ise bir sınır yoktur. Tutanak içinde aynı şeyleri söyleyebiliriz. Ancak ortada işçinin derhal haklı sebeple işten çıkarılmasını gerektiren bir kusur varsa burada 6 iş günlük bir zaman aşımı söz konusudur. Yani işveren işçiyi olayın öğrenildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde işten çıkarabilir.
İyi günler

Bir günlük izne iki günlük ücret kesintisi yasal mı?

Merhaba Hüseyin Hocam,
Ben Cumartesi pazar tatil olan bir firmada çalışmaktayım. İş yerimizde Cuma ya da pazartesi ücretsiz izin aldığımızda patronumuz 2 günlük ücretimizi kesiyor. Acaba bu yasal bir uygulamamadır. Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz,
İşvereniniz tarafından size yapılan uygulama doğru bir uygulama değildir. İşçinin işveren tarafından verilen izine (bu izin ücretsiz izin olsa dahi) istinaden hafta tatilini de kesmesi ve 1 günlük izine karşılık 2 günlük kesintiye gitmesi yasal olmayan bir uygulamadır.
Bu uygulamanın yasal olmamasının sebebi ise İş kanunun 46. maddesidir. Bu madde aynen aşağıdaki gibidir;
MADDE 46
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.
Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
Şu kadar ki;
a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri,
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.
Maddenin c- fıkrasında açıkça görülebileceği üzere 1 haftaya kadar işveren tarafından verilen izinler hafta tatilinin hesabında çalışılmış gibi kabul edilir. Dolayısı ile işyerinizdeki uygulamaya ilgili maddeyi referans göstererek itiraz edebilirsiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar