Gelecek on yıl internet cep telefonu demek

Bir süredir Avrupa Birliğinin de üzerinde çalıştığı bir konu var. İnternet’i bir lokasyon olarak tanımlamak. Yıllardır benim de üzerinde durduğum bir konu. Köşemizin ismi de zaten buradan geliyor. Netizen, yani internet vatandaşı. Bu bir yandan internet üzerinde olanları anlatıyor gibi görünürken, eğer o dünyadan bakıyorsanız, bir kişiyi bulunduğu yer ve ırkı konusunda ayıramayacağınızı gösteriyor.

Yıllar önce internet vatandaşlarını, lokasyon bazlı ayırıyor diye, mücevher pazarının önemli markalarından Tiffany Co. ile ciddi anlamda tartışmıştım. Onlar da bu konudaki hatalarını kabul etmişlerdi. Şimdi aynı konuda özellikle dijital satış hakları olan ürünler yani müzik, film gibi konularda sona yaklaşan bir Avrupa Birliği çalışmasını görüyoruz. Yani bir müzik parçasını internet üzerinde artık Türkiye’de ayrı fiyata, İngiltere’de ayrı fiyata satamayacaklar. Yada bir filmi internet üzerinden İngiltere’de alabiliyorken, Türkiye’de alamamazlık söz konusu olmayacak.

Bu demektir ki artık, internet hakkında konuştuğumuzda onu bir yeni dünya, bir platform gibi sayıp, üzerindeki insanları da o dünyanın vatandaşları sayacağız. Uzun vadede pazar araştırmaları, sosyal ve hukuki düzenlemeler, haklar hep bu şekilde oluşturulacak. Hatta istatistikler bile bu mantıkla tutulacak.

O zaman internet vatandaşlarının, bu dünyanın sınırlarından geçmek için hangi cihazları kullandığı gelecekte burada kendi topraklarını oluşturmak isteyenler için önemli bir bilgi olacak. İşte bu konuda İngiltere’de Ofcom (bizdeki BTK ve RTÜK’ün birleşimi olan ancak kamudan ziyade STK’ların oluşturduğu kuruluş) bir araştırma yapmış. İngiltere’de internete girmek için cep telefonlarını kullananların sayısı gittikçe yükseliyormuş. Bu arada tablet, kişisel bilgisayarlar ise büyük hızla düşüyormuş. Cep telefonlarını birinci sıraya oturtan sebebplerden biri benim her seminerimde bahsettiğim “bilgisayarın bilgisayarcılar için olması” fikri dışında, cep telefonlarını sıkca kullanıyor olmamız.

Hafta içinde blogumda da yayınladığım IAB istatistiğine göre televizyon karşısında bile hepimiz cep telefonumuzu kullanıyoruz.
http://atifunaldi.com.tr/2015/08/02/turkiyede-internet-kullanicilarinin-su-tv-karsisinda-online-oluyor/ Tabii bunun önemli sebeplerinden birini de uzun yıllar pazarlama konusunda büyük şirketlerde bulunmuş eski dostum Hakan Yaşar, bütün heyecanı ve tutkusuyla “herşeyin mobil olacağı”na dayandırıyor. Katılmamak mümkün değil.

Sebep ne olursa olsun. Gelecek on yılda netizenler cep telefonlarını çok kullanacak. Zaten google bunu çokdan görmüş olacak ki; arama sonuçlarında mobil uyumlu olmayan siteleri listelerinde aşağı çekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar