ABD, İsveç ve Finlandiya için devreye girdi "Türklerle görüşüyoruz, Türkiye'nin endişeleri karşılanabilir"

ABD, İsveç ve Finlandiya için devreye girdi "Türklerle görüşüyoruz, Türkiye'nin endişeleri karşılanabilir"

ABD, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili Türkiye'nin endişelerini karşılayabileceğini belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanlığı tarafından yapılan açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği gündeme getirildi.

ABD Başkanı Joe Biden'in Japonya ve Güney Kore ziyaretleri öncesi Beyaz Saray'da gazetecilerle konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanabileceğini" ve ABD'nin bu süreçte aktif rol oynadığını belirtti.

BIDEN SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYOR

ABD Başkanı Biden'ın da Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı olmasıyla ilgili Türkiye'ye gitmeyeceğini ancak bu sorunun çözüleceğine inandıklarını söyledi.

Sullivan ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"TÜRKLERLE GÖRÜŞÜYORUZ"

"Günün sonunda Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya etkili bir şekilde erişebileceğine ve Türkiye'nin endişelerinin karşılanabileceğine inanıyoruz. Biz de aynı zamanda bu süreci kolaylaştırmak adına Türkler ile görüşüyoruz. Ben bugün kendi mevkidaşımla görüştüm, Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken da şu dakikalarda kendi mevkidaşı ile görüşüyor"

"BATI MÜTTEFİKLERİNİN EN İYİ YANLARINDAN BİRİ FARKLI FİKİRLERİN OLMASI"

Türkiye'nin yanı sıra başka NATO ülkelerinin de İsveç ve Finlandiya'nın adaylığına karşı çıkma ihtimali olması ile ilgili nasıl bir yol izleyeceklerine ilişkin soruyu da yanıtlayan Sullivan, "Batı müttefiklerinin en iyi yanlarından birisi de farklı fikirlerin olması. Ben farklılıkların çözülebileceğine ve NATO'nun İsveç ve Finlandiya'ya destek konusunda tek ses olabileceğine inanıyorum" dedi.