Bakanlık usulsüzlüğü inkar etti!

Bakanlık usulsüzlüğü inkar etti!

İşsizlik Fonu’ndan YK kararı olmadan 996 milyon TL harcandığına dair Sayıştay tespitini Çalışma Bakanlığı ikinci kez inkâr etti.

BirGün'den Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Bilgi Edinme Hakkı kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Sayıştay’ın, “İşsizlik Fonu’ndan Yönetim Kurulu (YK)kararı olmadan 996 milyon TL harcama yapıldı” tespitini sordu. Şubat ayında Bakanlığa sorduğu soruların yanıtsız kalmasının ardından mayıs ayında yeniden bilgi talebinde bulunan İlgezdi’ye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan bu kez tek yanıt geldi.

Sayıştay denetçilerinin, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Yönetim Kurulu kararı olmadan 996 milyon 214 bin 197 liralık harcama yapıldığına dair tespitinin ardından bu harcamaların ne şekilde yapıldığını soran İlgezdi’ye bu konuda yanıt vermeyen Bakanlık, “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Yönetim Kurulu kararı olmaksızın herhangi bir harcama veya aktarım yapılmamıştır” demekle yetindi.

‘Fon amacı dışında kullanıldı’

CHP’li İlgezdi, İşsizlik Sigortası Fonu’nun, sosyal devlet anlayışının en önemli gereklerinden biri olan işsiz kalan yurttaşların belirli bir süre için ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulduğunu vurgularken, fonun uzun süredir amacı dışında kullanıldığının altını çizdi. İşsizlik Sigortası Fonu’nun her yıl bütçe açığının kapatılmasında, çeşitli projelerin finansmanında kaynak işlevi gördüğünü de anımsatan İlgezdi, 996 milyon liralık harcamanın hangi amaçla ve nereye yapıldığı açıklanmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘Usulsüz işlemi gizleme çabası’

2015’ten bu yana Türkiye’nin iki genel seçim geçirdiğine işaret eden İlgezdi, “Aslında paranın nerelere harcandığını tahmin etmek de zor değil. Öte taraftan Sayıştay raporlarına da yansıyan bu hususu, kurumun reddetmesini anlamak da mümkün değil. Öyle anlaşılıyor ki, ortada usulsüz yapılan bir işlem ve bu usulsüz işlemi gizleme çabası var” ifadelerini kullandı.

2 milyon 655 bin işsiz yararlanamadı

CHP’li İlgezdi’nin İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili sorularına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, daha önce şu yanıtları vermişti:

“Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik yatırımlarda kullanılmak üzere 2008-2012 yılları arasında fondan 11 milyar 511 milyon 523 bin lira aktarıldı.
2009-2017 yılları arasında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmak üzere 6 milyon 565 bin 969 kişi başvurdu. Bunlardan 3 milyon 910 bin 290’ı ödenek almaya hak kazanırken, 2 milyon 655 bin 679 kişi işsizlik sigortası ödemelerinden yararlanamadı.

Taşra birimleri için 104 bina kiralanırken, kira bedelleri Hazine tarafından karşılandı. Fondan, bağımsız denetim, yazılım ve piyasa izleme hizmeti satın alınması için 2008-2016 yılları arasında 1 milyon 372 bin 852 liralık harcama yapıldı.
Mesleki eğitim kurslarına 2011-2016 yıllar arasında bir milyar 192 milyon 519 bin 387 lira harcandı.”