Cumhurbaşkanı adayı İnce: Efelenmekle dış politika olmaz

Cumhurbaşkanı adayı İnce: Efelenmekle dış politika olmaz

Fatih Portakal’la FOX Ana Haber’den hemen sonra canlı yayınla izleyiciyle buluşan Liderler FOX’ta'nın ilk bölümünün konuğu CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce soruları yanıtladı

Doğan Şentürk yönetimindeki FOX Haber, Türkiye’nin girdiği seçim sürecinde liderleri ağırlıyor, siyasi parti liderleri ve Cumhurbaşkanı adayları soruları yanıtlıyor.

Fatih Portakal’la FOX Ana Haber’den hemen sonra canlı yayınla izleyiciyle buluşan 'Liderler FOX’ta'nın bu akşamki ilk programına CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce konuk oldu..

Fatih Portakal, İsmail Küçükkaya, Doğan Şentürk Tülay Öçten sordu, Muharrem İnce yanıtladı.

İşte İnce'nin konuşmasından satırbaşları:

Muharrem İnce, Fatih Portakal'ın "Heyecanlı mısınız?" sorusuna " 24 Haziran'da cumhurbaşkanı olacağım. Bu yüzden heyecanlıyım" dedi.

Gündeme ilişkin konuşan İnce'nin açıklamaları şöyle:

"Kılıçdaroğlu'nun kendisinin karşısına iki kere aday olmuş kişinin aday göstermesinin büyük bir centilmenlik olarak düşündüm. Eşim bana adaylığımı sorduğunda 80 milyonun yükünü omuzlarımda hissediyorum. İnsanlara umut olmak çok büyük bir görev dedim."

MİTİNGLERDE KRAVATSIZ KONUŞMASININ NEDENİNİ AÇIKLADI

"Her yere kravatsız çıkıyorunuz, Erdoğan'ın karşısına da böyle çıktınız bu belirli bir tercih mi?" sorusuna İnce, "Asık suratlı bağıran çağıran ayar veren bir cumhurbaşkanı olmak istemiyorum. 16 yıllık milletvekiliyim. Daha rahat daha özgür daha insanlara dokunan birisi olmak istiyorum. Kravatla bir derdim yok, severim. Ama böyle davranmanın toplanmanın topluma daha iyi olacağını düşnüyorum. Balıkçının oltasına dokunabilen, kahvede yancı olabilen asık suratlı olmayan, ceketini çıkaran onları düşünen biri olmak istiyorum. Bunun için takmıyorum. Ama Anıtkabir'e giderken kravatımı takarım, saygı duruşumu okurum."

"SARAYDA OTURMAYACAĞIM"

"Saray'da oturmayacağım. Kendi evimde oturacağım bu daha keyifli. Hiç tepeden bakmadan trafiği çok fazla aksatmadan 300-500 korumayla gezmeden yaşayacağım."

"BİR DAHA KILIÇDAROĞLU'NUN KARŞISINA ADAY OLMAM"

İnce, "Ola ki 24 Haziran'da kazanamadım. Kılıçdaroğlu'nun karşısına asla aday olmam. Ben vefalı bir insanımdır. Kendisiyle asla bir yarışa çıkmam. Benden daha iyi bir cumhurbaşkanı adayı bulursak onu da desteklerim" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun kendisine kazanacaksın, cumhurbaşkanımız olacaksın dediğini söyleyen İnce "16 yıldır Kılıçdaroğlu'yla milletvekilliği yaptım. Beni çok iyi tanır. Kamuoyunda tanınmışlık oranımı bilir. Kılıçdaroğlu'da doğru kişiyi aday yapmışız dedi bana."

"YETKİLERİ MECLİS'E GERİ VERECEĞİM"

"Türkiye'de şu anda bizzet AYM tarafından rafa alınmış durumda. Şu anda bir kişinin sınırları var sadece. Ben 2002 yılından beri Meclis'teyim. Bugün Türkiye'de yargı, yasama, yürütmeyi tek başına kontrol eden biri var. Üniversite bölünsün diyor, bölünüyor. Türkiye'de kurallar işlemiyor. Böyle bir durumda cumhurbaşkanı olacağım. Ben çok büyük bir zorlukla karşı karşıyayım. Kuralları doğru koyarsak işin içinden çıkabiliriz. 81 milyonun bütçesinin bir cumhurbaşkanı tek başına karar verebiliyor. Ben bu yetkiyi kullanmayacağım. Ben bu yetkiyi Meclis'e geri vereceğim. Yargıyla ilgili yetkileri de kullanmayacağım. Bizde yüksek yargı yetkilileri iliklemesi kolay olsun diye çıtçıtlı cübbe yaptıracaklar nerdeyse."

"BİR ONARIM SÜRECİ GEREKECEK"

Bir onarım süreci gerekebilir. Onarım sürecinde hesap vermekten kaçılmamalı. Örtülü ödenek için vekillerden oluşan bir komisyon kurulabilir. Sonradan kaldırırsınız belgeleri. Bugün Türkiye'yi yöneten Erdoğan hiç kimseye hesap vermiyor. Bakanların bile yok. Bugün sokağa çıksak bakanların isimlerini sayamazlar. Bakanlar önemsiz artık. Ben cumhurbaşkanı olduğumda bu yetkileri böyle kullanmayayım, parlemantoya dönelim. Komisyonlarda bunu tartışın.Yeni sistemde Meclis'in hiçbir hükmü yok. Meclis yapsın, Cumhurbaşkanı onaylasın. TBMM bir danışma kurulu değildir. Başında büyük var. İki tane görevi var. Bence en önemli görevi bütçe yapmak. Bu görevini devretti Meclis, bir kişide şu an. Parlamentoda Cumhur İttifakı güçlü olsa dahi bu yetkiyi kullanmayacağım.

Bu tehlikenin bertaraf etmenin bir koşulu vardır bir düzen kurmak gerekir. Kamuda yükselmeyi objektif kriterlere bağlarsak kişi tek adam Yoksa herkes tek adam olabilir. Yasayı, anayasayı ona göre koyacağız."

KÜRT SEÇMENLER

Cumhuriyet 1923'te kurulmuştur. Ziya Gökalp, "Paşam sakın program yapma, esneyemeyiz. İlke koyalım ona göre hareket ederiz" der. Ben de siyaset için ilkeli ilerlerim.

Eğer bir doğru varsa bu doğruda da CHP'yi desteklemek, yanlış ise bu yanlış demek. Partide pek çok konuda başkaldırmışımdır. Ben şimdi Kürtlerin gönlünü alayım sonra bana oy verirler diye düşünmem. Rakiplere giderken o seçmen bu seçmen kızar diye bir siyaset yapma biçimi yok. Eleştiri geldi mi geldi. Türkiye'yi yönetmeye talibiz. Bu çok normal."

Cumhurbaşkanı seçildiğimde AK Partililerin de cumhurbaşkanı olmayacak mıyım? Ben neden rozetimi çıkardım o zaman. Cumhurbaşkanı 81 milyonun cumhurbaşkanı olur. Onun için siyaset normalleşsin istiyorum. Edirne'den Hakkari'ye geçtim. En keyifli olduğum yer Hakkari idi. Yalova'da otobüste 15-20 kişi el sallamadı, Hakkari'de böyle bir şey olmadı."

"HDP NEDEN İTTİFAKTA YOK?"

"Cumhurbaşkanlığı adaylığı başka bir şey ittifak olayı başka bir şey. Ben bütün muhalefetin toplanmasını isterdim.

Uzlaşmak ne demektir? Çok istediğinden vazgeçeceksin ki uzlaşacaksın. TRT her şey serbest desin, adil bir biçimde konuşsak iki yıl boyunca daha doğru olacak diye düşünüyorum."

"KÜRT BAŞKAN YARDIMCISI DA YAPARIZ"

"Millete hiç yalan söylemeden yapmalıyız. Bundan kızacaklarmış kızsınlar önemli değil. Millet için doğruysa o zaman yapmalıyız. Kürtler bu memleketin değil mi? Kürt başkan yardımcısı da yaparım. Neden muhafazakar olan biri yardımcılık yapmasın."

ANA DİLDE EĞİTİM

"Ana dilde eğitimi vekil ve gazetecilerin haddine değildir. Pedagogların, uzmanların işidir. Bir TV kanalında ayrıca tartışılsın diyorum. Ben Kürt çocuklarını birilerinin reyting savaşına malzeme edemem. Bir öğretmen için Hakkari'deki öğrenci ile Yalova'daki öğrenci arasında ayrım olur mu? TRT'nin bir kanalını buna tahsis edeceğiz ve korkmadan tartışacağız."

"OHAL'İ KALDIRACAĞIZ"

"OHAL'i hemen kaldıracağız. OHAL sadece Erdoğan'ın işine yaradı."

 Türkiye'deki soygun ve yağma düzenini engelleyeceğiz.

Gelir adaletsizliği Türkiye'nin en ciddi problemi. Alt gelir gruplarını vergi yükünden kurtarabiliriz

Adaylığım açıklandığından beri çok mesafe aldığımı düşünüyorum Birinci turda seçileceğim

Karamollaoğlu ikinci tura kalırsa ona da yardımcı olurum. Sandık güvenliği konusunda yurttaşlarımız rahat olsun.

Erdoğan'la anlaşamadığım yer onun demokrasiye olan inançsızlığı

Kamuda ve özelde taşeron sistemini kaldıracağız. 

ABD FETÖ elebaşını iade etmezse İncirlik'teki ABD askerlerini gönderirim 

Sayın Erdoğan sen hiç şeker fabrikası yaptın mı? Tekel fabrikası yaptın mı? Petkim yaptın mı?

Cerrahpaşa kesinlikle bölünmemelidir. Efelenmekle dış politika olmaz.

17-25 ARALIKTAN SONRA FETÖ'YE EKONOMİK DESTEK SAĞLADILAR

17-25 Aralık’ı bunlar milat kabul ettiler. Bu süreçten sonra FETÖ’ye ekonomik destek sağladılar. Bunun belgeleri var. FETÖ’nün okullarına bakanlıklar aracılığıyla nasıl devlet tarafından yardım edildiğini ortaya çıkaracağım. 1 hafta-10 gün tartışılsın sonra bu belgeleri açıklayacağım

Türkiye Cumhuriyeti kimsenin babasının çiftliği değildir

YARGIÇ CUMHURBAŞKANI KARLISINDA DÜĞME İLİKLEMEZ

Ülkeyi, siyasallaşmış bir din, eğitim, siyasallaşmış bir ordu ve siyasallaşmış bir ekonomi yönetiyor. Ordu da öyle ne işi var Genelkurmay başkanının Abdullah Gül’ün evinin bahçesinde. Kimsin sen, nesin? Ne zannediyorsun kendini. Sök apoletlerini tak kravatını, çık karşımıza. Türkiye’nin durumunu düşünebiliyor musunuz? Her şey siyasallaşmış durumda.

“O YAPIDAKİ İNSANLARLA ÇALIŞMAM”

Hulisi Akar ile geçici süreli çalışırım. O yapıdaki insanlarla çalışmam mümkün değil benim.

SEÇİM MANİFESTOSU

Yapılan sözleşmeleri inceleyeceğiz. Ayın 19'unda manifestomu açıklayacağım. Mazotu çiftçiye 3, 3.5 TL'ye vereceğiz." 

Fatih Portakal'ın program formatına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, liderler tek tek davet edilecek. Ancak liderler tarafından bir teklif gelmesi halinde aynı anda birden fazla liderle aynı anda program yapılabilecek...

Son günlerde TRT ve 'havuz medyası'na muhalefetin seçim gündemine yer vermemesi tepki görüyor.