Dolarda ‘Kara Çarşamba’ tehlikesi

Dolarda ‘Kara Çarşamba’ tehlikesi

YURT yazarı Elif Doğan Şentürk, en son 2001’de yaşanan büyük kriz sonrası binlerce kişinin işsiz kaldığını, şirketlerin battığını ve 21 Şubat 2001 gününün tarih kayıtlarına ‘Kara Çarşamba’ olarak geçtiğini hatırlattı. Şentürk, ”AKP’yi iktidara taşıyan, “kara çarşamba” olarak tarihe geçen 2001 kriziydi. Yani dönemin iktidarının sonu o krizle gelmişti!” diye yazdı.

YURT yazarı Elif Doğan Şentürk, herkesin nefesini tutup, doların yükselişini izlediğini belirterek, en son 2001’de yaşanan büyük krizi hatırlattı. 21 Şubat 2001 gününün tarih kayıtlarına ‘Kara Çarşamba’ olarak geçtiğini hatırlatan Şentürk, şimdi yine o tehlikeyle karşı karşıya kalındığını savundu.

Elif Doğan Şentürk, ‘Kara Çarşamba’ başlıklı yazısında, doların tırmanışının, yaşanılan ve hatta daha da büyüğünün yaşanacağı bir krizin göstergesi olduğunu belirtti. En son 2001’de büyük bir krizin yaşandığını, binlerce kişinin işsiz kaldığını ve şirketlerin büyük borçlarla battığını kaydeden Şentürk, özetle şunları yazdı:

“21 Şubat 2001 günü tarih kayıtlarına “Kara Çarşamba” olarak geçmişti. Şimdi yine aynı tehlikeyle karşı karşıyayız.

Bir kere şunu iyi anlayalım; Dış güçlerin etkisi vs. gibi söylemler ve bunun üzerinden yapılan propaganda gerçeği yansıtmıyor. Artık ne sokaktaki Ahmet amca buna inanıyor ne de bu iktidara oy veren vatandaşlar. Peki, sorumlusu kim ya da kimler?

Erdoğan, “Arkamdan iş çeviriyorlar” dediği Merkez Bankası’na sonrasında “Bağımsız diye yürütmenin başının sinyallerini bir kenara koyamaz” diye sert çıkmıştı. Gücün tek elde toplanması işte böyle sonuçları da beraberinde getiriyor.

‘YÜKSEK SESLE DİLE GETİREN YOK’

İş dünyası kaygılı, küçük ve orta ölçekli işyeri yöneticileri çıkmazda… Peki, ne yapıyorlar?

Büyük-küçük bütün esnaf ‘ne olacağız önümüzü artık göremiyoruz’ diye düşünüyor ama bunu yüksek sesle dile getiren yok! Çünkü herkes korkuyor. Bir kişiden korkuyor.

O bir kişi ne derse, dediği şey mantıksız bile olsa, sonu başka krizleri beraberinde getirse bile yine de alkışlanıyor!

Ülkelerle yaşadığımız krizlerin ardından Turizmcilerin halini gördük. Oteller sinek avladı. Tatil beldelerinde esnaf kepenk kapattı. Kavgalar sokaklara taşındı. Peki, hangi otel sahibi, hangi iş adamı çıktı da ‘Yeter artık’ diye haykırdı? Bunun adı ekonomik kriz değildir bunun adı bir kişinin yarattığı krizdir.”

İktidarın bu ekonomik tabloyu dikkate almayan yaklaşımlarının, krizi daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini bildiren Şentürk, “Unutmayın; AKP’yi iktidara taşıyan “kara çarşamba” olarak tarihe geçen 2001 kriziydi. Yani dönemin iktidarının sonu da o krizle gelmişti!” dedi.